V ruskej bani na Sibíri sa podarilo nájsť ďalšieho baníka, ktorý prežil výbuch a požiar

TA3 TASR
26.11.2021 11:31

Banskí záchranári našli ďalšieho baníka, ktorý prežil štvrtkový výbuch a požiar v bani Listviažnaja v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri. Muž je pri vedomí, pričom prebiehajú snahy o jeho evakuáciu do bezpečia, informoval operatívny štáb rezortu pre mimoriadne situácie Kemerovskej oblasti.

Predpokladá sa, že príčinou banského nešťastia bol výbuch metánu. Ešte pred objavením ďalšieho živého baníka úrady oznámili, že si výbuch a následný požiar vyžiadali 52 obetí na životoch vrátane  piatich záchranárov. Ďalších 38 baníkov a 11 záchranárov hospitalizovali väčšinou v dôsledku nadýchania sa toxických plynov. 

Ruský prezident Vladimir Putin udelil piatim mŕtvym záchranárom z Kuzbasu a tiež ďalšiemu ich kolegovi - ktorý bol pôvodne považovaný za mŕtveho, ale neskôr ho objavili živého - štátne vyznamenanie za odvahu, píše agentúra TASS.

V kauze sa začalo vyšetrovanie pre podozrenie z porušenia bezpečnostných pravidiel s následkom smrti. Zaoberá sa ním oblastná správa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (takzvaného Sledkomu). Zadržaných bolo už päť ľudí, medzi nimi aj riaditeľ bane, jeho námestník a vedúceho príslušného oddelenia. Podľa zástupcu ruského generálneho prokurátora Dmitrija Demešina sa baníci ešte pred výbuchom sťažovali na vysoké úrovne metánu v bani Listviažnaja.

Začalo sa aj trestné konanie pre nedbanlivosť zamestnancov miestneho oddelenia Federálnej služby pre dohľad v oblasti ekológie, technológií a využívania jadrovej energie (Rostechnadzor), ktorí si v novembri "nesplnili svoje povinnosti" a vyhotovili správy o kontrole banských zariadení, ktoré v skutočnosti nevykonali, informoval Sledkom.

Spravodajský web Lenta.ru v piatok zverejnil rozhovor s jedným z baníkov z bane Listviažnaja, ktorý uviedol, že v bani sa pracovalo aj vtedy, keď v nej bola päťnásobne prekročená norma na koncentráciu metánu. Zamestnanec bane povedal, že baníci boli do práce nútení.

Aj manželka baníka, ktorý zahynul pri nehode, pre médiá uviedla, že povolená hladina metánu v bani sa nerešpektovala dávno pred štvrtkovou tragédiou. Manželovi podľa jej slov "pískal" senzor na hladinu metánu, ktorý mával na hrudi. Aby nevydával zvuky, navlhčoval ho vodou. Doplnila, že desať dní pred mimoriadnou udalosťou v bani horelo. 

Agentúra TASS informovala, že ľudia z okolia prinášajú k banskému areálu kvety a zapaľujú tam sviečky. Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie sa z bane Listviažnaja podarilo zachrániť celkovo 239 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok