Čaplovič navštívil štrajkujúcich študentov púchovskej fakulty

SITA
18.11.2012 11:17

Minister školstva Dušan Čaplovič v sobotu v neskorých nočných hodinách navštívil púchovskú fakultu Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka, kde študenti štrajkujú pre aktivity vedenia univerzity. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Čaplovič navštívil štrajkujúcich študentov púchovskej fakulty
SITA

Minister sa podľa neho na mieste informoval o aktuálnom stave študentského štrajku, pretože vedenie univerzity neustále vyvíja a zostruje nátlak na štrajkujúcich študentov a vedenie fakulty priemyselných technológií. „Vedenie trenčianskej univerzity popiera akademické slobody, dialóg zamenilo za nátlak a nad zákony nadradilo osobnú svojvôľu,“ vyhlásil Čaplovič. Podľa jeho slov je nemysliteľné, aby 23 rokov od revolúcie boli prenasledovaní tí, ktorí prejavia iný názor. „Ak si rektorát objednal súkromnú bezpečnostnú službu, ktorá môže od 14. novembra tohto roka do 31. januára 2013 použiť násilné prostriedky v priestoroch univerzity, teda aj púchovskej fakulty, je zrejmé, že terčom nebudú vandali, ale študenti a zamestnanci univerzity, konkrétnej fakulty, ktorí sa domáhajú práva a spravodlivosti,“ zdôraznil minister školstva Dušan Čaplovič. Tvrdí, že ak je proti akademickej slobode postavená súkromná bezpečnostná služba a emailová korešpondencia fakulty je pod neustálym monitoringom, evidentne ide o využívanie sily tam, kde nestačia argumenty a kde je najväčší strach z dialógu a pravdy.

Minister Čaplovič je naďalej v kontakte so študentmi a predstaviteľmi púchovskej fakulty a detailné sleduje situáciu, najmä v súvislosti s uvažovaným násilným presťahovaním fakulty do Trenčína. To by sa mohlo udiať bez súhlasu akademického senátu, nerešpektujúc zákon o vysokých školách a ústavné práva zamestnancov a študentov.

Napätú situáciu na Fakulte priemyselných technológií vyvolalo okamžité rozviazanie pracovného pomeru s dekanom Jánom Vavrom. Práve ten hovoril, že by bolo lepšie, keby púchovská fakulta prešla pod inú univerzitu. Študenti následne od 11. októbra vstúpili do okupačného štrajku, prostredníctvom ktorého chcú zabrániť vedeniu univerzity doručiť príkaz rektora Ivana Kneppa akademickému senátu, aby si navrhol nového dekana. Taktiež sa obávajú, že fakultu presunú do Trenčína, čím by prišla o všetky akreditácie. Po dekanovi nedávno dostala okamžitú výpoveď aj prodekanka pre rozvoj a zahraničné vzťahy Darina

Už v predvečer študentského sviatku 17. novembra Čaplovič spolu so zástupcami študentov odsúdil súčasné praktiky vedenia Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka voči púchovskej Fakulte priemyselných technológií. Opätovne vyzval rektora, aby stiahol výpovede a začal rokovať. Čaplovič vtedy pripomenul, že musí dodržiavať zákon, takže čaká na výsledky finančnej a právnej kontroly na škole. Ak sa zistia pochybenia rektora, bude konať. Podľa zákona musí požiadať tri reprezentácie - Študentskú radu vysokých škôl, Slovenskú rektorskú konferenciu a Radu vysokých škôl SR, aby mohol odvolať rektora a poveriť iného dočasným vedením školy. Potrebuje na to súhlas dvoch z nich. Minister dodal, že to nebude rektor univerzity v Žiline, ale rektor jednej z technických univerzít na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok