Pčolinský kritizuje návrh na zníženie trestov za drogy, Krúpa vyhlásil, že ho prepracujú

TA3 TASR
26.11.2021 10:42

Návrh novely Trestného zákona, ktorou sa majú znížiť tresty za držanie drog na vlastnú spotrebu, majú predkladatelia vrátiť na dopracovanie. Poslancov Národnej rady SR o tom počas diskusie k návrhu informoval jeden z predkladateľov Juraj Krúpa. Novelu navrhoval stiahnuť aj šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Zarážajúce, ale nie prekvapivé. OĽANO komentuje zločineckú skupinu na ministerstve
TASR/Jaroslav Novák

Pčolinskéhmu prekáža, že novela by mala znížiť tresty aj za užívanie tvrdých drog. Jeden z predkladateľov novely Kristián Čekovský reagoval, že odborníci neodporúčajú vyňať jednu drogu a za ňu znížiť tresty. Ondrej Dostál si myslí, že návrh mohol prejsť štandardným pripomienkovaním, ako je to pri vládnych zákonoch.

Pčolinský počas diskusie v pléne Národnej rady SR tvrdil, že sa o túto tému nezaujímal a chápal to tak, že sa idú znížiť tresty za užívanie marihuany. "Vyzerá to, že to tak nie je, že ideme znížiť tresty aj za užívanie tvrdých drog. S takýmto návrhom zákona určite súhlasiť nebudem, nebudem zaň hlasovať, ani väčšina mojich kolegov a dám procedurálny návrh, aby bol zákon stiahnutý na prepracovanie," povedal s tým, že by sa mala z návrhu vyňať osobitne marihuana. Novelu podali koaliční poslanci, okrem iných sa pod návrh podpísal aj Pčolinského kolega Ľuboš Krajčír. 

Za tvrdé drogy, tvrdší trest

Čekovský vyhlásil, že súčasné znenie zákona "hádže všetky drogy do jedného vreca". Odborníci podľa neho neodporúčajú vyňať jednu drogu a znížiť tresty. "Hovoria o tom, že by sme ju zvýhodňovali," povedal. Policajné metodiky podľa neho určujú množstvá, takisto súdy majú v rukách určenie trestu v nejakom rozsahu. "V konečnom dôsledku sú tvrdšie drogy postihované tvrdšie, toto sa nemení," reagoval Čekovský s tým, že sa tresty menia len v oblasti užívateľov, nie dílerov a obchodníkov s drogami.

Podľa Šefčíka je potrebné nájsť hranicu

Aj Marek Šefčík z OĽANO si myslí, že návrh má tendenciu znížiť sadzby za všetky drogy. "Musíme nájsť hranicu a nedávať všetky drogy do jedného vreca. Treba to uviesť na správnu mieru, je to nepoctivé," skonštatoval. Vyzval na poctivú a pravdivú diskusiu.

Čekovský tiež v diskusii povedal, že návrh nie je dostatočný a radi by v tejto oblasti šli ešte ďalej. "Ale aj odborníci hovoria, že treba ísť krok po kroku a v prípade zvoľňovania treba myslieť na prevenciu, je to silný prvok," skonštatoval.

Začiatkom týždňa zaslali médiám otvorený list príbuzní tých, ktorým hrozia vysoké tresty za držanie marihuany. Predložený návrh je podľa nich nedostatočný. "Musíme povedať, že naše argumenty ostali nevypočuté. Sľuby o konkrétnych činoch od konkrétnych poslancov ostali v rovine sľubov, nakoľko predložená novela sa v prevažnej časti nikoho nedotkne a viac-menej len zachováva súčasný marazmus," skonštatovali v stanovisku s tým, že neprimerané trestanie je produkt emocionálnej a populistickej trestnej politiky, v ktorej absentuje ľudskoprávny prístup.

Návrh prepracujú

"Vzhľadom na vývoj diskusie a vnímanie tejto problematiky, ktorá prerastá až do paniky a hysterických záchvatov, sme sa rozhodli, že tento návrh vrátime na prepracovanie," uviedol Krúpa.

Podpredseda NR SR Juraj Blanár reagoval, že o tomto návrhu bude potrebné hlasovať. Rovnako budú poslanci hlasovať aj o návrhu Pčolinského. Podľa rokovacieho poriadku však o návrhoch nemohli poslanci rokovať, kým sa neukončí diskusia k novele. Poslanci sa preto z diskusie odhlásili a o návrhoch o stiahnutí novely majú poslanci hlasovať až v utorok.

Pčolinskému a jeho kolegom zo Sme rodina prekáža, že novela by mala znížiť tresty aj za užívanie tvrdých drog, nielen za marihuanu. Podobné výhrady mali aj niektorí poslanci za OĽANO. Jeden z predkladateľov novely Kristián Čekovský reagoval, že odborníci neodporúčajú vyňať jednu drogu a za ňu znížiť tresty.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok