Presadzujú prísne opatrenia. Pre tri nové prípady covidu v Šanghaji zatvorili školy a zrušili stovky letov

TA3 TASR
26.11.2021 07:54

V najľudnatejšom meste Číny zrušili v piatok stovky letov, zatvorili školy a zrušili skupinové turistické prehliadky po tom, čo tam potvrdili tri prípady nákazy koronavírusom. Ako pripomína agentúra AFP, Čína totiž presadzuje veľmi prísne opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu.

Wu-Chan
TASR/AP

Ako uviedli šanghajskí predstavitelia vo štvrtok večer na tlačovej konferencii, vírusom sa infikovali traja priatelia, ktorí minulý týždeň spoločne cestovali do neďalekého mesta Su-čou. Všetci boli plne zaočkovaní. Dáta z webstránky VariFlight ukazujú, že v piatok zrušili viac ako 500 letov z dvoch hlavných šanghajských letísk. Šesť miestnych nemocníc pozastavilo prevádzku ambulancií pre nehospitalizovaných pacientov.

"Čína už získala množstvo skúseností s dynamickou nulovou toleranciou covidu, takže naša doterajšia stratégia sa nemení," uviedol šéf miestnej skupiny expertov zaoberajúcich sa prevenciou nákazy koronavírusom.

V meste Su-čou vzdialenom od Šanghaja okolo 100 kilometrov,  kde žije zhruba 13 miliónov ľudí, zatvorili turistické atrakcie a jeho obyvatelia potrebujú na vycestovanie mimo mesta negatívny test. 

V menšom satelitnom meste Sü-čou Š' s dvoma miliónmi obyvateľov zatvorili všetky školy, pretože tam identifikovali osobu, ktorá bola v blízkom kontakte s jedným z nakazených zo Šanghaja. Čínske štátne médiá informovali, že v susednom meste Chang-čou uzavreli areál miestnej univerzity po tom, čo sa zistilo, že jeden zo zamestnancov bol v blízkom kontakte s infikovanou osobou.

Pekingu sa prevažne darí zvládať šírenie nákazy v krajine; zavádza totiž cestovné obmedzenia a rýchlo pristupuje i k lockdownom postihujúcim milióny ľudí. Stratégiu nulovej tolerancie nákazy ale v posledných mesiacoch narúšajú časté domáce prípade infekcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok