Nová väčšina doplnila názov hnutia o meno svojho lídra

SITA, TASR, TA3
18.11.2012 09:35

Delegáti na rokovaní ustanovujúceho snemu hnutia dnes schválili zmenu názvu Nová väčšina. Po novom sa hnutie volá Nová väčšina (Daniel Lipšic), pričom hnutie bude používať skratku Nova. V tajnej voľbe delegáti za predsedu hnutia jednomyseľne zvolili Daniela Lipšica, ktorý nemal protikandidáta.

V krátkom príhovore sa Lipšic poďakoval za dôveru a navrhol kandidátov na dvoch podpredsedov – Janu Žitňanskú a Gábora Grendela, ktorých delegáti zvolili.

Stanovy a program strany schválili delegáti na dnešnom ustanovujúcom sneme hnutia, ktorého hlavnou myšlienkou je Slovensko musíme postaviť odznova. Súčasťou sú programové tézy s dvanástimi princípmi, ktoré sú rozpracované v programe. Nová politika hnutia sa opiera o dôveru v ľudí, vieru v spravodlivosť, v ekonomickú slobodu a ďalšie princípy. Nová ekonomika načrtáva, ako dosiahnuť oživenie slovenskej ekonomiky, vytvoriť viac pracovných miest, zlepšiť podmienky pre zamestnancov, dať šancu nezamestnaným. Podľa materiálu Nová ekonomika hnutie chce odstrániť zbytočnú byrokraciu v podnikateľskej sfére, zjednodušiť a znížiť odvody, zaviesť nižšiu daň z príjmu pre podnikateľské subjekty.

Poslanci Národnej rady SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská vystúpili v máji z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Svoje rozhodnutie oznámili médiám 27. mája. Lipšic dovtedy pôsobil ako podpredseda KDH. Svoj odchod zdôvodňoval tým, že rozdiely vo víziách by viedli k hádkam a nedorozumeniam s funkcionármi KDH.

Lipšic a Žitňanská po odchode z KDH chodili na letné grilovačky, na ktorých sa stretávali so skupinkami pozvaných ľudí a hovorili o vízii. V auguste ohlásili zámer vytvoriť politickú stranu. Lipšic so Žitňanskou zaregistrovali NOVA na ministerstve vnútra 25. októbra. Ich ambíciou je byť dôstojným súperom Smeru-SD.

_IFR8113.jpg

Nová väčšina ponúka Pracovnú zmluvu pre Slovensko

Ekonomický program hnutia Nová väčšina (NOVA) má názov Pracovná zmluva pre Slovensko.

„Každá pracovná zmluva musí mať dvoch partnerov. My ponúkame zmluvu a druhá strana by mala zareagovať,“ povedal po skončení rokovania snemu predseda hnutia Daniel Lipšic. Dodal, že v tejto zmluve nebude nič napísané malými písmenami.

„Nevyhnutným predpokladom pre vznik nových pracovných miest bude vymožiteľnosť práva,“ dodal Lipšic. Poukázal na to, že stav justícii je taký, že podnikatelia sa nevedia domôcť na súdoch svojich práv, preto reforma justície je ďalším predpokladom pre naplnenie ekonomického programu hnutia.


Robert Žitňanský potom doplnil, že bohatstvo každej krajiny vytvárajú pracujúci občania, nie vláda. Preto NOVA schválila trojlístok ekonomických opatrení na posilnenie zamestnanosti. „Navrhujeme regionálne daňové stimuly, toto na Slovensku ešte nebolo,“ povedal Žitňanský. Daňové stimuly sú dnes podľa neho rozdeľované len pre veľké firmy neprehľadným spôsobom. „Chceme to zemniť tak, aby daňové úľavy dostala každý podnikateľský subjekt podnikajúci v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti, teda nad 15 percent,“ doplnil. V súčasnosti by to teda mali byť podnikateľské subjekty v Košickom, prešovskom a Banskobystrickom kraji.


Ďalším opatrením ekonomického programu NOVA je Šanca pre nezamestnaných. „Slovensko musí prestať s vyplácaním dávok bez protihodnoty v prípade, že ich vypláca dospelému zdravému človeku. Preto navrhujeme, aby Slovensko združovalo prostriedky v rozpočte z európskych fondov a oložky sociálna inklúzia a tieto prostriedky využilo na vytvorenie služieb v štátnom a verejnom sektore, ktoré dnes nie sú vykonávané,“ doplnil informácie Marcel Klimek.


Predseda hnutia Daniel Lipšic potom vyhlásil, že v nasledujúcich parlamentných voľbách by za neúspech považoval menší ako dvojciferný výsledok.

_IFR8013.jpg

Nová väčšina chce byť alternatívou k strane Smer-SD

Prvou skúškou pre hnutie Nová väčšina budú na budúci rok voľby do vyšších územných celkov. „Nová väčšina má ambíciu byť alternatívou k tomu, čo prezentuje strana Smer,“ povedal po skončení snemu na tlačovej besede predseda Daniel Lipšic. Pokiaľ ide o kandidáta na prezidenta Lipšic uviedol, že je to zatiaľ predčasné a navyše dnes nik nevie zaručiť, či sa do prezidentských volieb nezmení ústava a neposilnia sa právomoci prezidenta.

Delegáti ustanovujúceho snemu Novej väčšiny ponúkajú spoločnosti dokument Nová ekonomika s podtitulom Pracovná zmluva pre Slovensko. „Cieľom Novej ekonomiky je zabezpečiť vznik, nových pracovných miest a ekonomický rozvoj Slovenska. Súčasne s tým ale treba zabezpečiť vymožiteľnosť práva, aby sa nestalo, že kým sa živnostník na súde domôže svojho práva, tak aj skrachuje,“ povedal Lipšic. Podľa Lipšica čas na kozmetické riešenia v súdnictve sa už vyčerpal. „Justíciu i prokuratúru treba budovať nanovo. Sudcov i prokurátorov by mali voliť občania. Treba dať ľuďom túto možnosť,“ povedal Lipšic.

Ako na tlačovej besede uviedol ekonomický expert Róbert Žitňanský, Nová väčšina chce zaviesť diferencované daňové stimuly pre regióny a nové motivačné prvky, pre zamestnancov a zamestnávateľov chcú presadiť nižšie dane a odvody, jednoduchý zákonník práce, pre nezamestnaných chcú ponúknuť šancu pracovať každému, kto o to prejaví záujem. 

Ako v odpovedi na otázku novinárov uviedol Lipšic, budú sa usilovať o transparentné financovanie strany.

„Budeme sa uchádzať aj o podporu sponzorov, no chceme to robiť transparentne. Našou podmienkou bude, aby sme mohli darcov a sponzorov zverejniť na internete,“ zdôraznil Lipšic. Uviedol, že konanie snemu v košickom luxusnom hoteli bude hradené z jeho príspevku 10 000 eur, ktorý venoval hnutiu. Pokiaľ ide o euroval, chcú na to nazerať z pohľadu, čo je dôležité a prospešné pre Slovensko, no zdôraznil, že nechcú túto otázku vnímať čierno-bielo. Lipšic uviedol, že delegáti snemu neboli v nijakej strane a ani v budúcnosti nechce, aby sa Nová väčšina stala zberným táborom ľudí pendlujúcich z jednej do druhej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok