Vo veku 86 rokov zomrel zakladateľ hinduistickej Šivovej armády

TASR
18.11.2012 09:31

Vo veku 86 rokov zomrel v sobotu v Mumbai po dlhej chorobe kontroverzný indický politik Bal Thackeray, zakladateľ hinduistickej nacionalistickej strany Šivova armáda (Šiv séná). Kremácia jeho tela sa uskutoční dnes.

Vo veku 86 rokov zomrel zakladateľ hinduistickej Šivovej armády
SITA

Ako informovali agentúry DPA a AP, Thackeray začínal ako karikaturista v indických denníkoch. Po vstupe do politiky sa vypracoval na jedného z najrozporuplnejších politikov, ale v Indii sa tešil statusu politického gurua. Bol považovaný za protipakistanského nacionalistu, ktorý podnecoval napätie medzi hinduistami a moslimami. On sám tvrdil, že nie je proti moslimom, len proti tým, ktorí sú propakistanskí.

Po oznámení jeho smrti sa mnohé obchody a stánky vo finančnej metropole Indie - Mumbai, ktoré je baštou jeho strany, zavreli a pred Thackerayovým domom sa zišli stovky jeho prívržencov. Na miesto polícia vyslala posily.

Thackeray založil svoju stranu Šivova armáda v roku 1966 ako hnutie, ktorého cieľom je chrániť záujmy obyvateľov štátu Maháraštra, ktorí boli podľa jeho názoru ohrození prílevom imigrantov z iných častí Indie do metropoly štátu Mumbai, ale aj do iných veľkých miest.


Thackeraya indické úrady obvinili zo zodpovednosti za rozpútanie nepokojov medzi hinduistami a moslimami, v ktorých od decembra 1992 do januára 1993 prišlo o život najmenej 900 ľudí.


V roku 2002 a opäť v roku 2008 vyzval hinduistov, aby vytvárali samovražedné komandá a útočili na moslimov.


Postavil sa aj proti tomu, aby India hrala kriketové zápasy s Pakistanom, pričom aktivisti jeho strany v rokoch 2003 a 2005 usporiadali protestné akcie, v rámci ktorých ničili kriketové ihriská. Bol aj proti obnoveniu kriketových zápasov medzi oboma štátmi, naplánovanému na december, pričom tvrdil, že Pakistan ešte nepotrestal páchateľov teroristického útoku z roku 2008 v Mumbaji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok