Limitované Ferrari Daytona SP3 má až 840 konských síl. Bez elektrického dopingu

TA3/SZ
25.11.2021 17:00

Len nedávno sme vás informovali o unikátnom počine z dielne Ferrari pod názvom BR20. Teraz Ferrari svojim zákazníkom a fanúšikom opäť prináša novinku, z ktorej vznikne len 599 kusov.

Limitované Ferrari Daytona SP3 má až 840 konských síl. Bez elektrického dopingu
Ferrari

Začnime tým, čo sa nachádza pod kapotou, pretože agregát poháňajúci túto talianskú novinku bude už onedlho vyhynutým druhom. Predná kapota ukrýva 6.5 litrový atmosférický dvanásťvalec pochádzajúci z modelu 812 Competizione. Prešiel však zmenami výfukového systému a nasávania vzduchu, čo z neho robí najvýkonnejší spaľovací motor vyrobený automobilkou Ferrari. Produkuje totižto až 840 konských síl a 697 Nm krútiaceho momentu bez jedinej elektrickej pomoci. Všetko je len čisto atmosférická, surová sila. Poháňané sú výhradne zadné kolesá prostredníctvom 7 stupňovej dvojspojkovej F1-Trac prevodovky a samosvorného diferenciálu e-diff 3.0.

Dynamické parametre sú na auto so zadným pohonom doslova fantastické. Z pokoja na 100 km/h zrýchli auto za 2.8 sekundy a dvestovku dosiahnete za 7.4 sekundy. Ferrari konkrétnu hodnotu maximálnej rýchlosti neudáva, no je to viac ako 340 km/h. Zaujímavosťou je systém SSC 6.1, teda Side Slip Control, ktorý pri jazde na limite udržiava vami nastavený uhol pretáčavého šmyku. Je teda menšia šanca, že by vás auto pri drifte stočilo, no pravdepodobne žiadna elektronika nie je stopercentná, takže vodič musí veľmi dobre vedieť kedy koľko plynu pridať. O to viac to platí vo vyše 800 koňovom aute so zadným náhonom.

Sp3 Ferrari

Auto je postavené okolo karbónového monokoku podobne ako u LaFerrari. Jeho celková hmotnosť zverejnená nebola, no vďaka použitiu karbónu, kevlaru a kompozitných materiálov bude hmotnosť pravdepodobne stlačená na minimum.

Sp3 Ferrari

Exteriér je navrhnutý s veľkým dôrazom na aerodynamiku. Prednú časť tvoria po bokoch nárazníku akési žiabre pomáhajúce smerovaniu vzduchu obtekajúceho auto. Daytona pôsobí veľmi futuristickým dojmom.  Pekným detailom sú nafúknuté blatníky vytŕčajúce až nad úroveň prednej kapoty. Na čelnom skle si môžte všimnúť jeden centrálne umiestnený stierač podobne ako v pretekárskych autách. Predné svetlá disponujú zaujímavou vychytávkou odkazujúcou na minulosť, kedy boli populárne vyklápacie svetlá. Ferrari do svetiel zakomponovalo na ich vrchnom okraji zasúvateľný segment, ktorý pôsobí dojmom akoby auto žmurkalo. Zaujimavy detail čo poviete.

Sp3 Ferrari

Futuristický vzhľad pretrváva aj v zadnej časti, ktorá je tvorená primárne rebrovaním podobným tomu v prednej časti. Pozornosť priťahuje aj rozmerný difúzor s dvoma veľkými, centrálne umiestnenými koncovkami výfukového systému. Jedinečný svetelný podpis zabezpečuje LED svetelný pás tiahnuci sa celou šírkou zadku auta.

Sp3 Ferrari

Interiér auta tvoria pevné škrupinové sedačky, ktorých čalúnenie prekrýva aj časť stredového panelu. Takéto riešenie má byť taktiež odkazom na históriu, kedy sa sedadlá závodných áut montovali priamo na konštrukciu auta. Celé vnútro je obšité kvalitnou Alcantarou, ktorú dopĺňa množstvo panelov z karbónu. Volant a prístrojový panel sú podobné tým, ktoré poznáme z iných modelov značky. Čo sa týka ovládania funkcií auta, automobilka tvrdí, že až 80% funkcií a nastavení auta zvládne vodič bez toho, aby dal ruky preč z volantu.

Sp3 Ferrari

Všetkých 599 kusov je už pravdepodobne predaných z dôvodu veľkého záujmu o limitované série od Ferrari. Povráva sa, že Ferrari si za novinku pýta niečo okolo dvoch miliónov eur. K tomu však treba pripočítať nielen daň, ale aj prípadné prvky individualizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok