Denne zomierajú desiatky ľudí. Lockdown je podľa konzília smutnou realitou, no nemáme inú možnosť

TA3
25.11.2021 16:22

Lockdown platí pre všetkých, uvoľnenie príde až pre zaočkovaných a tých, ktorí ochorenie prekonali, uviedli na tlačovej konferencii odborníci. Podľa nich je zatiaľ nutné znížiť mobilitu a zvýšiť zaočkovanosť.

Lockdown pre nezaočkovaných. Nový Covid automat bude dočasný a prinesie výrazné sprísnenie
TASR/Ján Krošlák

"Opatreniam by sme sa nemali vyhýbať, lockdown je krajné a dočasné riešenie. Jediným nástrojom, ktorý nás vyvedie von z pandémie, je očkovanie. Zaočkovanosť potrebujeme zvýšiť o 30 %. Veríme, že príde uvoľnenie pre zaočkovaných a tých, čo ochorenie prekonali," uviedla členka konzília odborníkov a primárka infekčného oddelenia na bratislavských Kramároch Alena Koščálová.

Lockdown je podľa nej smutnou realitou. Z krátkodobého hľadiska však nemáme inú možnosť. "Týka sa všetkých, polemizovanie o ňom situáciu nevyrieši, ovplyvniť vieme to, ako budeme lockdown dodržiavať," dodala. Čo tým odborníci sledujú? Podľa Koščálovej najmä obmedzenie mobility na nevyhnutné minimum, cieľom je spomalenie vírusu.

Podľa aktuálnych štatistík zomiera na koronavírus denne v priemere 60 ľudí. Viac ako 80 % nakazených sú nezaočkovaní, záchranné služby denne vyrážajú k 400 pacientom s covidom, najviac na východnom Slovensku.

"Čím menej ľudí stretneme, tým sa bude koronavírus menej šíriť," dodala členka konzília Elena Prokopová a vyzvala ľudí, aby opatrenia dodržiavali.

Hlavný hygienik Ján Mikas sa stotožňuje s názormi konzília, priklonil sa aj k výzvam pre občanov. Rodičov školopovinných detí zároveň prosí, aby využívali antigénové testy a ak spozorujú u svojho dieťaťa príznaky, aby ho nechali radšej doma. Majiteľov prevádzok taktiež vyzval, aby prísne dodržiavali opatrenia.

Vladímir Krčméry reagoval aj na otázky o povinnom očkovaní, podľa neho sa tejto téme nevyhýbajú. "Povinné očkovanie nie je nič nové," uviedol Krčméry, ktorý to nepovažuje za politickú otázku, ale odbornú. "Nie je to právny problém," dodal.

Celú tlačovú besedu konzília odborníkov si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok