Supermarkety fungujú, malé prevádzky nie. Maloobchodníci sú z lockdownu nešťastní

TA3
25.11.2021 15:29

Z nastavenia lockdownu je nešťastný najmä maloobchod. Opatrenia označujú za likvidačné a nespravodlivé. Zvyšok ekonomiky - či už veľké fabriky alebo supermarkety totiž fungujú ďalej. No malé prevádzky, kde vraj vedia lepšie kontrolovať opatrenia, musia byť úplne zatvorené. Situáciu v sektore a dôsledky lockdownu nám priblížil Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

"Máme za to, že si to opäť odniesol nepotravinový maloobchod," povedal Krakovský s tým, že obchodníci sa z minulej pandemickej vlny poučili a teraz už fungujú prostredníctvom výdajných okienok alebo e-shopov. 

"Z nášho pohľadu nejde o lockdown, pretože vlastne celé Slovensko funguje relatívne normálne, všetci chodia do práce, deti chodia do škôl, fabriky sú otvorené a v supermarketoch sa koncentrujú očkovaní aj neočkovaní," vymenúva Krakovský s tým, že "opäť prišlo len k zatvoreniu vybraného segmentu obchodov a služieb".

Maloobchodníci tvrdia, že ich prevádzky sú bezpečné a nikto nepreukázal, že by zásadne vplývali na šírenie covidu. Avizované kompenzácie podľa Krakovského vôbec nie sú dostatočné. "Musíme si uvedomiť, že obchodníci mesiac pred Vianocami často robia často jednu štvrtinu celoročných tržieb," zdôraznil. Pomoc je deravá aj čo sa týka kompenzácií na zamestnancov či preplácania nájmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok