Politici hovoria o hrdinoch v bielych plášťoch, ale peniaze nie sú. Absolútny hazard, tvrdí Uhliarik

TA3
26.11.2021 07:00

Nemocnice zažívajú najväčší nápor od začiatku pandémie. Lôžka sa plnia pacientami s covidom a hlásia plné stavy. Ako fungujú krízové rozhodovacie procesy v nemocniciach? Rozprávali sme sa s bývalým ministrom zdravotníctva a manažérom nemocnice v Skalici Ivanom Uhliarikom.

Ilustračný záber
TA3 / David Duducz

Covid verzus reforma

"Keď sa vám niečo stane a budete musieť ísť do nemocnice, pacient s covidom obsadí vaše lôžko," povedal Uhliarik o aktuálnej situácii v nemocniciach. "My na Slovensku nezastavíme svet kvôli jednej epidémii. Možno tieto epidémie už budú našou súčasťou dlhé roky, možno dlhé desaťročia," naznačil s tým, že v súvislosti s reformou nemocníc je potrebné brať do úvahy aj covid.

Podstatné je podľa Uhliarika to, či budú mať ľudia v niektorých regiónoch k dispozícii akútnu zdravotnú starostlivosť. Zdravotníci tak čelia neistote z toho, ako politické rozhodnutia ovplyvnia ich život. "V pandémii by sme mali viac počúvať lekárov ako politikov," myslí si bývalý minister.

Čo sa v nemocnici deje, ak sú kapacity ARO naplnené covidovými pacientmi a je potrebné prijať akútneho pacienta, ktorý je napríklad po autonehode, alebo mal infarkt? Uhliarik vysvetlil, že v takom prípade sa napríklad oddelenie urológie hermeticky uzavrie a premení sa na oddelenie pacientov s Covid-19. Inak povedané, ide o reprofilizáciu oddelenia.

Peniaze pre zdravotníctvo

Uhliarik zdôraznil, že nemocnice na takúto situáciu neboli pripravené, ale sú na tom lepšie ako pri prvej vlne. Podotkol, že v starších budovách nemocníc nie je kyslík všade a lekári musia dôkladne zvažovať, ktorý pacient má taký vážny stav, že na kyslík musí ísť, a "tie miesta sú obmedzené". "Nie je to také, aké to bolo v Taliansku, zatiaľ," skonštatoval Uhliarik. Má však obavy, že pri laxnom postoji ľudí, ktorí nedodržiavajú opatrenia a neočkujú sa, spejeme k takejto situácii. 

Za absolútny hazard označil to, keď nechce ministerstvo financií dať 230 miliónov na zdravotníctvo. "Predstavte si, že ste lekár, ktorý sa rozhoduje, či ostane alebo neostane. Napríklad v Trstenej. Najskôr zistíte, že budete len komunitná nemocnica. Ak som chirurg, poviem si, nebudem operovať, kam pôjdem? Potom zistíte, že peniaze nebudú, hoci politici hovoria o hrdinoch v bielych plášťoch," opísal Uhliarik. Zdravotníci sa podľa neho nachádzajú v absolútnej neistote.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok