Očkovacie centrá hlásia vyšší záujem, kapacity musel rozšíriť aj Žilinský kraj

TA3 TASR
25.11.2021 12:31

Žilinský samosprávny kraj zvýšil v aktuálnom týždni očkovacie kapacity a občania majú k dispozícii viac než 12.400 termínov. Podľa hovorkyne kraja Lucie Lašovej reagoval na zvyšujúci sa záujem o očkovanie, ktorý pocítilo všetkých 11 pevných očkovacích centier v kraji. Výrazne vyšší počet očkovaných zaznamenala aj výjazdová vakcinačná linka VakciZuzka.

Tretia dávka
TASR/AP

"Evidujeme, že do očkovacích centier prichádzajú okrem registrovaných aj neregistrovaní, ktorých je minimálne rovnaký počet. To spôsobuje vyššiu koncentráciu ľudí, ktorí sa dostavia podľa svojho záujmu, čo následne musíme riešiť a nastavovať kapacitné možnosti oveľa operatívnejšie. Každý zaočkovaný človek pomáha znižovať enormný tlak na nemocnice. Najdôležitejším dôvodom na očkovanie by malo byť zdravie, nie výhody, ktoré z očkovania môžu plynúť," vysvetlila riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu Žilinského kraja Silvia Pekarčíková.

Krajská samospráva je podľa Lašovej pripravená zvyšovať počet termínov podľa aktuálnej potreby, prípadne znovuotvoriť veľkokapacitné očkovacie centrum v Žiline. "Zvýšený záujem postačuje kompenzovať epidemiologická ambulancia, ktorá už druhý týždeň očkuje nepretržite sedem dní v týždni. Od spustenia v ambulancii podali už 14.651 vakcín, no len v novembri to bolo viac než 3000. Až 25 percent zaočkovaných prišlo do ambulancie z iných krajov, prevažne z Trenčianskeho samosprávneho kraja," doplnila.

Posilňujú ja mobilné jednotky

Kraj posilňuje aj výjazdy do regiónov, VakciZuzka doposiaľ navštívila 126 miest a obcí, kde zaočkovala 7154 občanov. "Pre mimoriadny záujem sa do niektorých obcí zdravotnícky tím vracia opakovane aj počas jedného dňa. Krajská samospráva vychádza v ústrety aj firmám, ktoré požiadali o výjazdové očkovanie. V tomto týždni preto vyrazí do terénu ďalšia mobilná očkovacia jednotka – sanitka pre imobilných občanov, aby podporila zodpovedné rozhodnutie firiem a zaočkovala ich zamestnancov," uviedla Lašová.

Záujem občanov o vakcináciu je podľa predsedníčky kraja Eriky Jurinovej dobrou správou pre kraj i Slovensko. "Motivácia je rôzna, jedným z dôvodov je určite i sprísňovanie opatrení na národnej úrovni. V týchto časoch je však veľmi dôležité, aby chorí včas kontaktovali lekára a začali správnu liečbu. Snažíme sa neustále zdôrazňovať, že cieľom opatrení i očkovania nie je farba v Covid automate či možnosť ísť si nakúpiť. Ale predovšetkým ochrana vlastného zdravia, životov blízkych a stabilizácia kolabujúceho zdravotníctva," podotkla.

Všetky očkovacie centrá v kraji vrátane veľkokapacitného centra a epidemiologickej ambulancie podali už viac než 525.000 očkovacích dávok, uzavrela hovorkyňa kraja.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok