Školy sú otvorené napriek odporúčaniam odborníkov. Je to sklamanie, hovorí členka konzília

TA3
25.11.2021 11:29

Hoci platí celoštátny lockdown, deti do školy chodia. Zatiaľ čo ministerstvo školstva dosiahlo "svoje", odborníci tak nadšení nie sú. Jedna z členiek konzília pripúšťa, že zatvorenie škôl nás v konečnom dôsledku nemusí minúť.

Hoci sa členovia vlády v stredu zhodli na zavedení lockdownu, strana SaS si uplatnila právo veta, vďaka čomu ostávajú otvorené školy. A to aj napriek tomu, že konzílium odborníkov navrhovalo, aby otvorené ostali len materské školy a prvý stupeň základných škôl.

Podľa štátnej tajomníčky ministerstva školstva Svetlany Síthovej ide o najlepšie rozhodnutie pre deti. Pripomína, že od septembra platí, že ak sa v triede objaví pozitívny žiak, ide do karantény celá trieda a na piaty deň môžu ísť všetci žiaci na bezplatný PCR test. Síthová tiež vraví, že sa ozýba mnoho odborníkov, podľa ktorých nie je duševné zdravie našich detí úplne v poriadku. Aj s tým majú pomôcť otvorené školy.

Školy sa nakoniec zrejme aj tak zavrú

Henrieta Hudečková, členka konzília odborníkov, však vysvetlila, že nenavrhovali kompletné zatvorenie škôl. „Pre vyšší stupeň sme navrhli prerušovanú výučbu. Je to epidemiologická metóda, ktorú využívame v epidémii chrípky a tá je veľmi účinná,“ pripomína. Odborníci navrhovali túto prerušovanú výučbu na tri týždne, po ktorých by deti nastúpili do školy a naväzovali by na to plánované prázdniny. Hudečková vraví, že rozhodnutie nechať otvorené školy je pre ňu sklamaním.

Ak bude situácia pokračovať tak, že nakoniec sa predsa len budú musieť školy zatvoriť, bude to podľa Hudečkovej znamenať kompletné zatvorenie škôl. „Čím skôr sa takáto vec urobí, tým skôr môžeme očakávať zlepšenie,“ uviedla s tým, že zrejme sa aj tak školy budú musieť zatvoriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok