Už päť krajín v Európe dosiahlo smutný míľnik, covidu tam podľahlo viac ako 100-tisíc ľudí

TA3 TASR
25.11.2021 11:09

Nemecko sa vo štvrtok stalo už piatok krajinou v Európe, kde počet obetí nového druhu koronavírusu od začiatku pandémie presiahol hranicu 100-tisíc. Informovala o tom agentúra AP.

Nemecko je piatou krajinou v Európe, kde počet obetí covidu presiahol 100.000
TASR/AP

V Nemecku pribudlo za uplynulých 24 hodín podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha 351 úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19 a ich celkový počet tak stúpol na 100.119.

Viac ako 100-tisíc obetí covidu spomedzi európskych krajín zaznamenali už predtým v Rusku, Británii, Taliansku a vo Francúzsku.

Nemecko podľa biomedicínskeho ústavu Inštitútu Roberta Kocha, zhromažďujúceho údaje zo zhruba 400 regionálnych zdravotníckych úradov, tiež oznámilo, že počet denných prírastkov nákazy vo štvrtok po prvý raz presiahol 70-tisíc. Za 24 hodín totiž pribudlo 75.961 potvrdených prípadov infekcie. Od začiatku pandémie tak v spolkovej republike evidujú už viac ako 5,57 milióna nakazených.

Hoci v Nemecku pribúda denne viac nakazených než tomu bolo vlani v zime, na počet infikovaných evidujú v súčasnosti menej obetí na životoch. Podľa odborníkov to súvisí s vakcináciou, ktorá znižuje pravdepodobnosť ťažkého priebehu ochorenia.

Nemocnice sa rýchlo zapĺňajú 

Nemocnice napriek tomu upozorňujú, že lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa rýchlo zapĺňajú – na JIS leží už takmer 4000 covidových pacientov. Niektoré kliniky na juhu a východe krajiny museli preto začať pacientov prevážať do iných regiónov s lepšou pandemickou situáciou.

Šéf združenia bavorských nemocníc Roland Engehausen v rozhovore pre agentúru DPA varoval, že ak počet nových prípadov nákazy výrazne neklesne, "budeme tu mať dramatickú situáciu medzi Vianocami a Novým rokom, aká tu ešte nebola".

Sasko sa vo štvrtok stalo prvou spolkovou krajinou Nemecka, kde týždňová incidencia nákazy presiahla 1000 na 100-tisíc obyvateľov. Sasko má navyše spomedzi 16 spolkových krajín najnižšiu mieru zaočkovanosti – len 57,9 percenta.

Plne zaočkovaných je v Nemecku 68,1 percenta z 83 miliónov obyvateľov, čo je omnoho menej než úroveň 75 percent, ktorú sa tamojšia vláda usiluje dosiahnuť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok