Ukrajina začala s cvičením na obranu hraníc s Bieloruskom. Kyjev sa obáva ruského útoku

TA3 TASR
24.11.2021 15:20

Ukrajina v stredu začala vojenské cvičenia zamerané na obranu svojich hraníc s Bieloruskom. Ich súčasťou je aj nácvik protitankových či výsadkových operácií.

vojaci armáda ukrajina 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Tieto kroky prichádzajú v období zvyšovania ruskej vojenskej prítomnosti v blízkosti ukrajinských hraníc a tiež počas prebiehajúcej migračnej krízy na hraniciach Bieloruska s krajinami EÚ.

Drony na monitorovanie situácie

Predstavitelia ukrajinskej pohraničnej stráže uviedli, že na tejto "špeciálnej operácii" na hraniciach s Bieloruskom sa zúčastnia okrem armády aj príslušníci Národnej gardy a polície. "Na monitorovanie situácie budeme aktívne využívať drony," uvádza pohraničná stráž vo vyhlásení.

Ukrajina na hranice rozmiestnila 8500 vojakov a policajtov. Kyjev sa totiž obáva zatiahnutia do migračnej krízy, z ktorej Európska únia obviňuje režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka. Kyjev má tiež obavy z uskutočnenia možného ruského vojenského útoku cez bieloruské hranice.

Ukrajina, ktorá sa uchádza o členstvo v NATO, dostala tento rok od Spojených štátov zásielku munície a protitankových striel, čo Moskva následne kritizovala. Kyjev v utorok v rámci balíčka pomoci v hodnote 2,5 miliardy dolárov dostal z USA dve lode, ktoré predtým používala americká pobrežná stráž.

Vojenské cvičenia

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že počas víkendu zhromaždilo Rusko na spoločných hraniciach viac ako 92-tisíc vojakov. Údajne sa tak pripravuje na útok, ktorý by sa mal podľa Kyjeva uskutočniť na prelome januára a februára budúceho roka. Kremeľ tieto tvrdenia poprel. Rusko na ukrajinskú "špeciálnu operáciu" odpovedalo usporiadaním vojenských cvičení v oblasti čiernomorskej námornej základne Novorosijsk na Kryme, ktorý v roku 2014 Rusko anektovalo. Stíhačky Suchoj v spolupráci s Čiernomorskou flotilou nacvičovali obranu základne pred leteckými útokmi.

Rusko tvrdí, že presuny vojakov a vojenskej techniky na jeho území sú jeho vnútornou záležitosťou, a popiera akékoľvek útočné úmysly. Moskva obvinila Spojené štáty z provokácie po tom, čo sa tento týždeň americké vojnové lode v Čiernom mori plavili v blízkosti ruského pobrežia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok