Öcalan vyzval svojich prívržencov ukončiť protestnú hladovku

TA3
17.11.2012 22:59

Väznený kurdský líder Abdullah Öcalan dnes vyzval svojich väznených stúpencov, aby ukončili protestnú hladovku. Öcalan tak urobil prostredníctvom vyhlásenia, ktoré dnes zverejnil jeho brat.

Öcalan vyzval svojich prívržencov ukončiť protestnú hladovku
SITA

Vo vyhlásení Öcalanovho brata sa uvádza, že ho dnes navštívil vo väznici na ostrove Imrali južne od Istanbulu. "Chcel, aby som okamžite zverejnil jeho výzvu ohľadom hladoviek. Táto akcia dosiahla svoj cieľ. Bez váhania by mali skončiť svoju protestnú hladovku," odkázal väzňom bratovým prostredníctvom Abdullah Öcalan.

Protestnou hladovkou chceli sympatizanti kurdského lídra dosiahnuť ukončenie jeho izolácie od sveta. Ich hladovka trvá už tretí mesiac a lekári upozornili, že niektorým z väzňov už hrozí smrť.Akcia bola veľkou výzvou pre premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, pričom súčasne hrozilo, že by mohla vyvolať nárast napätia v Kurdmi obývaných oblastiach na juhovýchode Turecka.

Ako pripomenula agentúra Reuters, Abdullah Öcalan si odpykáva trest vo väznici na ostrove Imrali. Úrady mu 15 mesiacov odopierali stretnutia s jeho právnikmi. Vždy, keď požiadali o možnosť stretnúť sa so svojím mandantom, úrady im oznámili, že loď, ktorou je možné dostať sa z pevniny do väznice, je pokazená. Jeho advokáti tak nemali ani možnosť dozvedieť sa, aký postoj Öcalan zaujíma k hladovke jeho kurdských prívržencov
.
Abdullah Öcalan je vodcom Strany kurdských pracujúcich (PKK), militantnej organizácie, ktorá už viac ako 30 rokov bojuje za kurdskú autonómiu. Öcalan je od dolapenia v roku 1999 väznený na ostrove Imrali v Marmarskom mori. Teší sa veľkej podpore kurdského obyvateľstva, ale Turci ho považujú za zodpovedného za smrť vyše 40.000 ľudí, ktorí zahynuli pri útokoch PKK. Öcalanovu PKK považujú Turecko, Spojené štáty i EÚ za teroristickú organizáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok