Liga arabských štátov vysiela do pásma Gazy delegáciu na znak solidarity

TASR TA3
17.11.2012 21:44

Ministri zahraničných vecí arabských štátov dnes podporili snahy Egypta o vyhlásenie prímeria, ktoré by ukončilo izraelskú ofenzívu v pásme Gazy. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré šéfovia diplomacií prijali na záver dnešného rokovania Ligy arabských štátov (LAŠ) v Káhire.

Liga arabských štátov vysiela do pásma Gazy delegáciu na znak solidarity
SITA

Podľa agentúry Reuters sa v dokumente ďalej uvádza, že LAŠ vytvorí delegáciu, ktorej členovia odcestujú do palestínskej enklávy, aby tak Palestínčanom prejavili solidaritu a podporu arabského ľudu. Na čele delegácie by mal byť generálny tajomník LAŠ Nabíl al-Arabí.

Ako al-Arabí uviedol pred novinármi, delegácia LAŠ by mala do Gazy odcestovať "o deň alebo dva".    
Agentúra Reuters ďalej informuje, že LAŠ vo svojom vyhlásení odsúdila postup Izraela a označila ho za agresiu. Ministerská schôdzka LAŠ sa konala krátko po tom, ako Izrael začal svoju operáciu voči palestínskym militantom útočiacim na ciele v Izraeli z pásma Gazy. 

Viacerí ministri pred zasadaním neskrývali, že si od schôdzky - okrem vydania vyhlásenia, ktoré sa v minulosti ukázali ako neúčinné - veľa nesľubujú. V tomto zmysle sa vyjadril katarský minister zahraničných vecí šejk Hamad ibn Džásim as-Sání, ktorý sa vyslovil za praktickú pomoc, napríklad v podobe humanitárnych zásielok pre trpiacich. Podľa libanonskej delegácie by arabské štáty mali prehodnotiť komunikáciu s Izraelom. Šéf LAŠ vo svojom príspevku obvinil Izrael z "odporných zločinov".
Pred sídlom LAŠ v Káhire, kde sa dnešná schôdzka konala, sa zišli stovky ľudí, ktorí volali po "bombardovaní Tel Avivu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok