Odborníci sú za lockdown pre všetkých, obmedziť by sa mala aj výučba na školách

TA3 TASR
24.11.2021 11:39

Konzílium odborníkov navrhuje trojtýždňový lockdown pre všetkých na celom Slovensku. Epidemická situácia na Slovensku je podľa nich kritická a dosahuje úroveň humanitárnej krízy.

Chorobnosť na ochorenie Covid-19 je podľa nich vyššia ako na vrchole druhej vlny pandémie. Zachovať by sa mala len prezenčná výučba na prvom stupni základných škôl a v materských školách.

Navrhujú tiež obmedziť pohyb obyvateľov najmä na cestu do práce v režime OTP pre zamestnancov, ktorí nemôžu pracovať z domu. Neočkovaných zamestnancov a tých, ktorí neprekonali Covid-19, treba podľa odborníkov testovať minimálne dvakrát týždenne. Pohyb obyvateľstva by sa mal obmedziť aj o cestu do prevádzok a služieb nevyhnutných pre život.

Prezenčná výučba by sa podľa nich mala obmedziť na obdobie od 25. novembra do 3. decembra pre žiakov druhého stupňa základných škôl, stredných a vysokých škôl. Zrušiť by sa mali aj všetky mimoškolské aktivity detí. Po zlepšení situácie by sa podľa názoru odborníkov mali uvoľňovať opatrenia hlavne pre zaočkovaných občanov a tých, ktorí ochorenie Covid-19 prekonali.

Poukázali na to, že nemocnice kolabujú a nie sú schopné  poskytovať zdravotnú starostlivosť nielen pacientom s ochorením Covid-19, ale ani pacientom s inými ochoreniami. "Situácia si vyžaduje prijatie a plnenie účinných opatrení s cieľom zlepšiť súčasný stav zdravotnej starostlivosti," uviedli. Súhlasia tiež s kontrolou navrhovaných opatrení. Apelujú na ľudí, aby sa dali očkovať.

Ako je to so sprísňovaním opatrení a ústavou? Je potrebný núdzový stav? Viac povedala v rozhovore ministerka spravodlivosti Mária Kolíková:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok