Liečba je určená pre rizikových pacientov. V Myjave môžu liečiť Covid-19 monoklonálnymi protilátkami

TA3 TASR
24.11.2021 10:42

Nemocnica s poliklinikou Myjava môže liečiť svojich pacientov nakazených novým koronavírusom monoklonálnymi protilátkami kasirivimab a imdevimab. Informovala o tom nemocnica na webovej stránke.

Nové čísla
TASR/AP

Liečbu musí stanoviť praktický lekár a určená je pre pacientov v začiatočnom štádiu ochorenia, ktorí majú vysoké riziko, že ochorenie Covid-19 u nich prejde do závažného stavu. Monoklonálne protilátky sa podávajú v nemocnici formou infúzie do žily, čo trvá maximálne 30 minút. Po podaní je pacient ešte hodinu sledovaný.

Cieľom podávania monoklonálnych protilátok je zabrániť úmrtiu alebo hospitalizácii, v indikovaných prípadoch je možné podať túto liečbu aj hospitalizovaným pacientom. "Táto liečba je indikovaná u pacientov s vysokým rizikom ťažkého priebehu ochorenia, ktorí majú potvrdené ochorenie Covid-19 metódou RT-PCR alebo LAMP alebo prostredníctvom rýchlej PCR diagnostiky," informovala nemocnica.

Kasirivimab a imdevimab sú bielkoviny, tzv. monoklonálne protilátky, ktoré sa viažu na tzv. spike protein koronavírusu, spôsobujúceho ochorenie Covid-19. Zabraňuje vírusu dostať sa do buniek v organizme a spôsobiť infekciu, vďaka čomu môžu pacienti jednoduchšie a rýchlejšie prekonať vírusovú infekciu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok