Sátorovca Horvátha súd odsúdil na doživotný trest odňatia slobody

TA3 TASR
23.11.2021 18:42

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil v utorok večer Lehela Horvátha, označovaného za hrobára zločineckej skupiny dunajskostredského gangu sátorovcov, na doživotný trest odňatia slobody. Lehel Horváth bol obžalovaný z piatich vrážd aj zo skutkov podporovania a zosnovania zločineckej skupiny sátorovcov.

Rozsudok nie je právoplatný. Lehel Horváth podal odvolanie a jeho prípadom sa bude v budúcnosti zaoberať Najvyšší súd SR. "Senát ŠTS uznal obžalovaného L. H. za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a iné a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody na doživotie so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Ďalej súd obžalovanému uložil trest prepadnutia majetku," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Spoluobžalovaného Ivana K. ŠTS uznal za vinného z trestného činu krádeže a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní dvoch rokov. "Rozsudok nie je právoplatný, keďže obžalovaný L. H. proti nemu podal odvolanie a obžalovaný I. K. sa vyjadrí v zákonnej lehote. O odvolaniach rozhodne NS SR," dodala Kudjáková.

Posledný deň procesu trval pred ŠTS takmer deväť hodín, prednes posledného slova zo strany obžalovaného trval viac ako dve hodiny. Lehel Horváth trval na tom, že bol nezákonne obvinený. Zároveň, že celé trestné konanie voči nemu bolo nezákonné. Súd v utorok vyhovel prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý mu už v polovici novembra navrhol doživotie.

Lehel Horváth bol okrem spomínaných piatich vrážd obžalovaný a zo skutkov podporovania a zosnovania zločineckej skupiny sátorovcov aj z krádeže 45,5 milióna slovenských korún z bezpečnostnej schránky v Dunajskej Strede. Medzi zavraždenými bol aj bos skupiny Ľudovít Sátor, k vražde ktorého sa Lehel Horváth priznal.

Proces sa začal vo februári tohto roku. Lehel Horváth bol doteraz stále väzobne stíhaný. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na neho obžalobu v septembri 2020.

Medzi ostatnými obeťami boli biele kone, ale aj jeden z ďalších bosov gangu Andrej Reisz. Ten bol označovaný za účtovníka skupiny. "Hrobár" ho mal zavraždiť už v roku 2006 po dohode s ďalšími členmi skupiny sátorovcov. Prvej vraždy Čabu Kariku sa podľa obžaloby mal dopustiť už v roku 2003. Svoje obete obžalovaný zastrelil, pomlel v mlynčeku na mäso. Zakopával ich v areáli bývalého družstva v Čótfe pri Dunajskej Strede.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok