Na vianočné trhy vo Viedni nateraz zabudnite, pre lockdown ich dočasne zrušili

TA3/hm
24.11.2021 06:00

V susednom Rakúsku sa od pondelka 22. novembra začal pre očkovaných aj neočkovaných celoplošný lockdown a krajina sa uzavrela aj pre turistov. Slováci tak do jeho konca budú musieť oželieť napríklad aj obľúbené viedenské vianočné trhy.

Na vianočné trhy vo Viedni nateraz zabudnite, pre lockdown dočasne ich zrušili
TASR/AP

Punč si na vianočných trhoch vo Viedni počas najbližších týždňov zrejme nevypijete. Pre lockdown ich museli odvolať. Ako uvádza stránka wien.info, ich opätovné otvorenie sa očakáva po uplynutí uzávery. Či Slováci stihnú obľúbené viedenské trhy nevedel potvrdiť ani štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. "Dnes ešte nevieme spoľahlivo predvídať, aká bude epidemická situácia v Rakúsku o niekoľko týždňov, resp. pred Vianocami a ako sa bude vyvíjať," uviedol pre TA3.

Kedy ich opäť otvoria?

Šťastlivci, ktorým sa podarilo do metropoly Rakúska za trhmi vycestovať ešte pred lockdownom, sa museli pred vstupom do areálu preukázať potvrdením o očkovaní, otestovaní alebo o tom, či covid prekonali. Vianočné trhy vo Viedni mali zavedený tzv. 3G režim - geimpft, getestet, genesen, ktorý u nás poznáme ako režim OTP.

"Od pondelka, 22. novembra 2021 sa začal lockdown (predbežne do 12. decembra 2021), a to pre všetkých, teda nezaočkovaných aj zaočkovaných. To okrem iných zákazov a obmedzení znamenalo aj zrušenie vianočných trhov, podľa dostupných informácií predbežne do 13. decembra, kedy by ich mohli opäť otvoriť. Aj to však bude závisieť od vývoja situácie a ďalších podmienok či opatrení, ktoré stanoví rakúska vláda," pripomenul Klus.

Chystáte sa na nákupy? Overte si podmienky

V Rakúsku museli pre lockdown uzavrieť všetky obchodné prevádzky okrem poskytovateľov základných služieb. Vo verejných vnútorných priestoroch platí povinnosť nosiť respirátor FFP2 a dvojmetrové rozstupy. Skôr, ako sa vyberiete za nákupmi do Kittsee či Parndorfu, sa radšej pred cestou informujte o aktuálnych opatreniach v cieli vašej cesty. Ako štátny tajomník odporučil, netreba zabúdať ani na to, že v Rakúsku je potrebné počítať aj s odlišnosťami v opatreniach v niektorých spolkových krajinách alebo určitých regiónoch.

Informácie o podmienkach vstupu do Rakúska, na letisko Schwechat, ale aj platné opatrenia a výnimky, sú dostupné buď na webe ministerstva zahraničných vecí alebo aj na webe Rakúskeho veľvyslanectva v Bratislave. Ako Klus dodal, v súvislosti s cestovaním za hranice a aj vzhľadom na zhoršujúcu sa a veľmi nepriaznivú situáciu na Slovensku, ale aj v Rakúsku, ministerstvo odporúča necestovať do zahraničia.

Žiaci majú Ninja Pass

Ako uvádza na stránke rakúske veľvyslanectvo, od 22. novembra platia zmeny pre vstup do Rakúska. Pri vstupe neplatia antigénové testy, výnimku majú len pendleri. Neplatia ani testy na protilátky. Pendlerom platia PCR testy 72 hodín a antigénové 24 hodín. Antigénové samotesty takisto neplatia. "Žiaci, ktorí pravidelne prekračujú hranicu, lebo navštevujú školu v Rakúsku, môžu vstúpiť s „Ninja Pass“," informuje veľvyslanectvo.

Podmienky vstupu do Rakúska - zmeny od 22.11.

  • Neplatia antigénové testy, výnimku tvoria pendleri.
  • Neplatia testy na protilátky.
  • Pendleri: Doba platnosti PCR testov je 72 hodín. Antigénové testy platia iba 24 hodín. Neplatia antigénové samotesty. Žiaci môžu vstúpiť s „Ninja Pass“.

(Zdroj: bmeia.gv.at)

Na tranzit Rakúskom bez zastavenia nepotrebujete ani registráciu, ani negatívny test, ani očkovací certifikát, a ani potvrdenie o prekonaní covidu. "Pri vstupe do Rakúska však treba mať zabezpečený aj výstup z nej a následný vstup do cieľovej krajiny," uvádza ambasáda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok