Oravský výtvarník vystavuje v Iráne, na vernisáž prišli diplomati z EÚ, Afriky, Ázie i Južnej Ameriky

TA3
23.11.2021 17:33

Luka Brase, inšpirujúci výtvarník z Dolného Kubína, pricestoval do Teheránu predstaviť svoju tvorbu. Ide o súčasť projektu kultúrnej diplomacie nášho veľvyslanectva. V súčasnej pandemickej situácii je na tom Irán lepšie ako celá Európa. Zároveň sa začína obnovovať aj kultúrny život. Preto sa naša ambasáda rozhodla využiť situáciu a usporiadať výstavu diel známeho oravského výtvarníka Luka Braseho.

Výstavu diel otvoril veľvyslanec SR v Teheráne Ladislav Ballek spolu s riaditeľom ECO Cultural Institute. „Spolupráca a komunikácia medzi ľuďmi formou umenia nepozná hranice. V tvorbe Luku cítiť hĺbku a bohatstvo slovenskej kultúry. Počas môjho pôsobenia v Teheráne ide o prvú výstavu tohto formátu. Verím, že sa nám podarí spolu s tímom na veľvyslanectve pripraviť ďalšie podobné aktivity,“ uviedol Ladislav Ballek.

Výtvarník Luka Brase pri oficiálnom otvorení výstavy povedal: „Veľmi si vážim možnosť pricestovať do jednej z najväčších krajín Blízkeho východu a západnej Ázie. Irán nepozná príliš veľa ľudí, no jeho kultúra a tradície siahajú do dávnych čias. Jeho história môže byť pre nás inšpirujúca. Mal som šancu viesť dialóg s iránskymi umelcami a bol som milo prekvapený ich precíznou prácou a prístupom k umeniu.“

Vernisáže sa zúčastnili veľvyslanci a diplomati z krajín EÚ, Afriky, Ázie a Južnej Ameriky. Rovnako na otváracej ceremónii boli prítomní zástupcovia z umeleckých kruhov, podnikateľskej sféry a milovníci umenia. Výstava sa koná od 22. novembra do 22. decembra v ECO kultúrnom inštitúte v Teheráne a je prístupná celej verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok