Obama chce v Barme hovoriť o prerušení vojenských vzťahov s KĽDR

TA3
17.11.2012 18:23

Prezident USA Barack Obama chce počas svojej návštevy v Barme naliehať na tamojšiu vládu, aby prerušila svoje vojenské vzťahy so Severnou Kóreou.

Obama chce v Barme hovoriť o prerušení vojenských vzťahov s KĽDR
SITA

Ako agentúru Reuters informoval Ben Rhodes z Obamovho tímu poradcov, americký prezident chce viesť "dialóg s mjanmarskou vládou o nutnosti zredukovať jej vzťahy so Severnou Kóreou". Dodal, že americká vláda už vníma, že "veci sa hýbu správnym smerom". "Chceme podporiť túto akciu a chceme vidieť Barmu, ako preruší vojenské vzťahy so Severnou Kóreou," dodal Rhodes.

Obamova administratíva, ako pripomína agentúra Reuters, ešte stále používa v súvislosti s Mjanmarskom starý názor Barma. Meno krajiny promptne zmenila pred 23 rokmi vtedajšia vládnuca junta bez toho, aby sa spýtala obyvateľov. Proti takejto zmene však namietala prodemokratická opozícia, ktorá trvala na mene "Barma".

Teraz, keď sa krajina politicky otvorila svetu, vyvstal aj jazykovedný problém. Keď vlani v decembri bola na návšteve Mjanmarska americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, väčšinou sa zmieňovala iba o "tejto krajine" - a to isté urobila aj tento rok v septembri, keď sa stretla s mjanmarským reformistickým prezidentom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok