A. Hlina zablokoval vchod do domu bývalého šéfa ŠtB Alojza Lorenca

SITA
17.11.2012 17:54

iekoľko desiatok ľudí dnes spolu s nezaradeným poslancom Národnej rady SR Alojzom Hlinom symbolicky zablokovalo vstupnú bránu do domu na Kozej ulici v Bratislave, kde býva posledný šéf komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Alojz Lorenc.

A. Hlina zablokoval vchod do domu bývalého šéfa ŠtB Alojza Lorenca
SITA

Hlina, ktorý v auguste pred vilu niekdajšieho vysokého predstaviteľa komunistického režimu Vasiľa Biľaka pristavil tank, tentoraz so sebou priniesol reproduktory a dvoch hudobníkov, ktorí pod Lorencovými oknami spievali piesne skupiny Pink Floyd.

"Chceli sme symbolicky zablokovať východ, aby aj Lorenc vedel, čo to je chcieť niekam ísť a nemôcť a možno aj to, ako to vyzerá, keď stoja pod oknami policajné autá," opísal Hlina zmysel zhromaždenia, ktoré zorganizoval. "ŠtB je organizácia, ktorá ničila životy ľudí. Vydierala, prenasledovala, mučila a aj zabíjala," ozýval sa Hlinov hlas z reproduktorov. Poslanec prítomným predniesol aj svoje dve požiadavky. Chcel by upraviť pomenovanie niektorých bratislavských ulíc tak, aby v hlavnom meste existovali názvy ulíc na pamiatku okupácie z roku 1968, obetiam ŠtB a na pamiatku výročia 17. novembra 1989. Chcel by tiež dosiahnuť, aby boli zverejnené výšky dôchodkov najvyšších komunistických pohlavárov a predstaviteľov ŠtB.

Alojz Lorenc bol posledným náčelníkom ŠtB. V susednej Českej republike ho po páde komunizmu odsúdili na štyri roky nepodmienečne, trest si však nikdy neodpykal. Ako slovenský občan tam odmietol nastúpiť trest. Na Slovensku bývalého šéfa ŠtB odsúdili v roku 2002 za zneužitie právomocí verejného činiteľa, dostal 15-mesačný podmienečný trest odňatia slobody s odkladom na tri roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok