Dvojtýždňový núdzový stav a mäkší lockdown? Koalícia hovorí o kompromise

TA3
23.11.2021 11:43

Od štvrtka nás pravdepodobne čaká núdzový stav. Trvať by mal namiesto troch týždňov dva. Aj to sa však môže podľa epidemickej situácie meniť. Rátať by sa malo s výhodami pre očkovaných, ide o kompromisné riešenie, ktoré mali vyrokovať partneri na koaličnej rade. Zákaz vychádzania by mal vládny kabinet odsúhlasiť v stredu.

Samotný lockdown pritom nemusí byť až taký tvrdý. Koaliční partneri hovoria o dohode. Tá má spočívať vo výhodách pre očkovaných a prekonaných. Tí sa podľa Denníka N dostanú do všetkých takzvaných esenciálnych obchodov. Nezaočkovaní len do potravín, lekárni, drogérii, či novinových stánkov.Štvorlístok sa dohodol, že finálne opatrenia predstavia verejnosti až po prijatí na vláde. Rokovanie kabinetu je naplánované na stredu.

Opatrenia sa majú zaviesť prostredníctvom núdzového stavu, ráta sa totiž s obmedzením pohybu. Pôvodné uznesenie hovorilo o zákaze vychádzania medzi piatou a jednou hodinou ráno. V hre je ale aj nočný zákaz vychádzania.

Dohoda s kompromisom

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga povedal, že opatreniami chcú pomôcť preťaženým nemocniciam a motivovať k očkovaniu proti Covid-19. "Dohoda na konkrétnych opatreniach bola jednohlasná. Všetky presné a jasné informácie podľa spoločnej dohody oznámi pán premiér s koaličnými lídrami," povedal Šeliga. 

Všetci štyria partneri sa podľa šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša dohodli, že výsledok oznámia spoločne po zasadnutí vlády. "Dospelo sa k dohode všetkých, museli sme dôjsť ku kompromisu, každý mal nejaké návrhy. Podstatné je, aby to bolo jednotné, zrozumiteľné a pomohlo to našim zdravotníkom v nemocniciach," dodal.

Aby sa očkovanie oplatilo

Jana Bittó Cigáníková zdôrazňuje dôležitosť očkovania. "Nesmieme zabúdať na to, čo sa udeje napríklad aj s dôverou ľudí v očkovanie a v to, že sa očkovať oplatí, že to prináša slobodu a že naozaj je to nejaké pozitívum pre tých ľudí, ktorí spravili niečo pre túto spoločnosť," uviedla. Poslankyňa dodala, že je snaha nájsť také riešenie, ktoré nepokazí motiváciu ľudí k tomu, aby sa očkovali a zároveň také, ktoré nenavýši stav pacientov v nemocniciach.

Premiér Eduard Heger (OĽANO), ako aj viacerí predstavitelia vlády potvrdili, že sa hovorí o zavedení tvrdého lockdownu pre všetkých. O návrhoch rokovala v pondelok večer koaličná rada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok