Po celom Slovensku sa konali protesty

TA3 SITA
17.11.2012 17:35

Niekoľko stoviek ľudí sa dnes zhromaždilo na bratislavskom Námestí slobody na akcii s názvom "17. november - berieme si späť svoju krajinu". Ľudia, ktorí pred zhromaždenými vystúpili s prejavmi, tvrdili, že podujatie nikto neorganizuje a nie je ani oficiálne nahlásené.

Po celom Slovensku sa konali protesty
SITA

"Nestoja za nami žiadne politické strany a nikdy nebudú," píšu organizátori na sociálnej sieti Facebook, kde svoju účasť na zhromaždení sľúbilo takmer štyritisíc ľudí. V dave sa však pohybovalo množstvo sympatizantov Slovenskej pospolitosti, ktorí mávali svojimi vlajkami, v rukách držali transparenty ako "Lipšic - Gorila" a prítomným rozdávali vlastné letáky.

Protestovalo sa pred parlamentom aj Slovenským rozhlasom

Protestná akcia s názvom "17. november - berieme si späť svoju krajinu", ktorá sa konala dnes v Bratislave, sa po takmer štyroch hodinách skončila pred budovou Slovenského rozhlasu. Ešte predtým sa však približne tisíc ľudí vybralo k sídlu parlamentu, kde už na nich čakali desiatky ťažkoodencov a policajné zátarasy. Polícia, ktorá následne obsadila aj vchod do budovy rozhlasu, však zasahovať nemusela. Organizátori podujatia po celý čas vyzývali zhromaždených, aby sa vyhýbali násilnostiam. Muži zákona tak museli čeliť len občasným výbuchom pyrotechniky a výkrikom podgurážených mladíkov. "Vývoj bezpečnostnej situácie si doteraz zákrok zo strany polície nevyžiadal. Situáciu v meste naďalej monitorujeme," povedala bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Protest organizovali na sociálnej sieti Facebook, kde svoju účasť sľúbilo takmer štyritisíc ľudí. "17. novembra uplynie 23 rokov od chvíle, keď sme chceli žiť slušnejší a lepší život. 17. novembra bude 23 rokov klamstiev, rozkrádania spoločného majetku, vzniku finančných skupín, oligarchie a bujnejúcej korupcie. Spoločne povieme dosť! Spoločne sa postavíme arogancii štátnej moci a politikom!," vyzývali organizátori na internete. Tvrdili tiež, že za nimi nestoja žiadne politické strany a nemajú žiadneho organizátora. Napriek tomu sa úlohy usporiadateľa zhostil Marián M., ktorého polícia obvinila z výtržníctva po tom, ako v sobotu 10. novembra podpálil vlajku Európskej únie. Marián M. zhromaždenie pri budove rozhlasu rozpustil a zároveň oznámil, že vo štvrtok 22. novembra plánuje blokádu verejnoprávnych médií. Marián M. v marcových parlamentných voľbách kandidoval za Ľudovú stranu Naše Slovensko. V dave ľudí sa pohybovalo mnoho sympatizantov Slovenskej pospolitosti, ktorí mávali svojimi vlajkami, v rukách držali transparenty ako "Lipšic - Gorila" a prítomným rozdávali vlastné letáky. Slovenská pospolitosť vyjadrila podujatiu podporu aj na svojej webovej stránke.

Protestujúci si dnes vypočuli niekoľko prejavov, medzi nimi aj text "Memoranda slobodného občana", ktorý rozdávali aj zhromaždeným. Okrem iného žiadajú rozpustenie parlamentu, zastavenie "reforiem" proti ľuďom či zabezpečenie potravinovej a ekonomickej sebestačnosti.

Do protestných akcií na východe Slovenska sa dnes zapojili stovky ľudí

Dnešný Deň boja za slobodu a demokraciu využili obyvatelia niektorých miest aj na vyjadrenie nespokojnosti so súčasnými pomermi na Slovensku. Do protestných akcií organizovaných v Poprade, Prešove či Košiciach, sa zapojili stovky ľudí.

Dnešná akcia mala za cieľ zaktivizovať obyvateľov vo viacerých regiónoch Slovenska, aby počas štátneho sviatku nezostávali doma, ale prišli do ulíc viacerých miest vyjadriť svojou účasťou na proteste nesúhlas s dnešnými pomermi v ich krajine. Protestné akcie, ktoré dnes odštartovali v centre troch východoslovenských miest o 15.00 h, mali podľa vyjadrení polície pokojný priebeh. V Prešove sa na nich zúčastnilo približne 200, v Košiciach 400 a v Poprade asi 300 ľudí.


bb.JPG

Predviedli dvoch ľudí podozrivých za neuposlúchnutia výzvy

Bratislavská polícia po sobotňajšom zhromaždení a pochode predviedla približne o 19:00 dvoch ľudí na obvodné oddelenie. Podľa bratislavskej policajnej hovorkyne Petry Hráškovej sú podozriví zo spáchania priestupku pre neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa. Jednu osobu predviedli, aby zistili jej totožnosť. „V súvislosti so zhromaždeniami na území Bratislavského kraja sme narušenie verejného poriadku nezaznamenali,“ konštatovala Hrášková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok