Čekan predstavil nové testy. Sú rýchlejšie, lacnejšie a pomôžu testovacím centrám

TA3
23.11.2021 11:17

Vedec Pavol Čekan predstavil na sociálnej sieti nové kloktacie RT-PCR testy. Tieto testy sú podľa Čekana rýchlejšie a zároveň uľahčujú prácu v testovacích centrách. Ich výhodou je aj nižšia cena.

Pavol Čekan
TASR/Martin Baumann

"Minulý týždeň sme oficiálne pustili do obehu náš najnovší rTEST COVID-19 qPCR Rapid. Tento kloktací RT-PCR test umožňuje v porovnaní s inými RT-PCR testami výrazne skrátiť čas potrebný na vyhodnotenie vzoriek," oznámil vedec na Facebooku. 

V období, keď pribúdajú denne tisíce nakazených, sú testovacie kapacity ešte dôležitejšie a výraznou pomocou sú práve rýchlejšie testy. "Rýchlejší test znamená okamžite väčšiu testovaciu kapacitu v laboratóriách. Nepotrebujete totiž nakupovať ďalšie laboratórne zariadenia, na ktoré si dnes nejaký ten týždeň počkáte. Zároveň nebojujete s ešte väčším problémom, kde zohnať ďalších ľudí do laboratórií. Navyše náš test nevyžaduje RNA extrakciu, čo zásadne znižuje aj cenu RT-PCR testu," vysvetlil Čekan.

Čekan zároveň komentoval úspech tímu Borisa Klempu z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. "Po druhýkrát od vypuknutia pandémie sa zapojili do externého hodnotenia kvality PCR testovania v Európe. Obstáli na jedničku s hviezdičkou, k čomu kolegom v BMC SAV srdečne gratulujem," napísal vedec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok