Kríza na hraniciach Poľska a Bieloruska podľa podpredsedu Európskej komisie zmenila v EÚ vnímanie otázky migrácie

TA3 TASR
23.11.2021 11:01

Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas vyzdvihol solidaritu týkajúcu sa spoločnej reakcie EÚ na migračnú krízu na poľsko-bieloruských hraniciach.

migranti_polsko_bielorusko.jpg
TA3

Schinas v utorňajšom rozhovore pre agentúru PAP tiež uviedol, že je hrdý na podporu, ktorú Poľsku poskytla EÚ v tomto ťažkom období. Dodal, že solidarita je v tejto záležitosti kľúčová. Každý, kto organizuje hybridné útoky, by si mal podľa jeho slov uvedomiť, že nemá do činenia len s jedným zo štátov EÚ, ale s celým euroblokom.

Odozva na hybridné aktivity Bieloruska bola podľa jeho slov účinná preto, lebo EÚ tieto kroky implementovala spoločne, a to napríklad aktivovaním ďalších sankcií či politickým tlakom. Kríza na hraniciach Poľska a Bieloruska podľa Schinasa zmenila v EÚ vnímanie otázky migrácie. Predtým podľa jeho slov panovalo presvedčenie, že migrácia je síce problémom, ale "pre nejakú inú krajinu". Zdôraznil, že teraz po prvý raz prevláda zhoda, že ide o problém týkajúci sa všetkých, celej EÚ.

Migranti do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali prichádzať po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera. Ľudia z Iraku, Sýrie či Afganistanu prichádzajú do Bieloruska na turistické víza. Varšava na prílev migrantov zareagovala vyslaním tisícov vojakov do pohraničnej oblasti, zavedením výnimočného stavu, ako aj rýchlym stavaním plotu z ostnatého drôtu. Avizovala tiež, že v decembri chce začať na hraniciach stavať múr, pričom jeho stavbu by rada dokončila v prvej polovici budúceho roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok