Vodič, ktorý v USA vrazil autom do predvianočného sprievodu, čelí obvineniu zo zabitia

TA3 TASR
23.11.2021 09:37

Vodič auta, ktoré v nedeľu vrazilo do predvianočného sprievodu v meste Waukesha v americkom štáte Wisconsin, bude obvinený z piatich prípadov úmyselného zabitia.

Podľa agentúry AFP to v pondelok oznámili americké úrady. Tragédia si okrem najmenej piatich obetí na životoch vyžiadala aj 48 zranených. Miestny policajný veliteľ Daniel Thompson v utorok (SEČ) informoval, že podozrivý  a krátko pred činom pohádal so svojou partnerkou, a spresnil, že "neexistuje žiadny dôkaz, že išlo o teroristický čin".

On-line prenos zo sprievodu v meste a zábery nakrútené účastníkmi zachytili červené vozidlo typu SUV, ako prerazilo bariéry a vysokou rýchlosťou smerovalo na cestu, kde sa tradičný pochod konal. Zúčastnilo sa na ňom mnoho miestnych obyvateľov, vrátane rodín s deťmi. Vodič vrazil do tej časti sprievodu, kde pochodoval stredoškolský orchester nasledovaný členkami združenia starých mám. Vodiča krátko po incidente zadržali, dodala AFP.  

Podľa AFP sa lekári obávajú zvýšenia počtu obetí, keďže  desiati zranení sú na jednotke intenzívnej starostlivosti a šiesti sú v kritickom stave. Medzi zranenými je 18 maloletých vo veku od troch do 16 rokov, ktorých previezli do detskej nemocnice v Milwaukee.

"Typy zranení siahajú od škrabancov na tvári až po zlomeniny a vážne poranenia hlavy," povedala na tlačovej konferencii Dr. Amy Drendelová, lekárka pohotovostného oddelenia Detskej nemocnice vo Wisconsine. Medzi doteraz známymi piatimi obeťami vo veku od 52 do 81 rokov sú štyri ženy a jeden muž , dodala AFP.

Podľa súdnych dokumentov bol podozrivý muž, Darrell Brooks Jr., už v roku 2020 obvinený z ohrozovania iných osôb, potom 5. novembra z domáceho násilia. Neskôr bol prepustený na kauciu vo výške 1000 dolárov, uviedol prokurátor okresu Milwaukee vo vyhlásení, pričom uznal, že táto suma bola "neprimerane nízka vzhľadom na charakter obvinení" vznesených proti Brooksovi.

Podľa denníka Washington Post, ktorý sa odvolal na policajný zdroj, v čase, keď Brooks autom vrazil do ľudí v sprievode, bol na úteku z miesta, kde sa odohrala bitka s nožom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok