Radšej motivovať, ako prikázať. Podľa niektorých politikov teraz povinné očkovanie nemá zmysel

TA3
22.11.2021 21:08

Povinné očkovanie. Áno alebo nie? Aj táto téma rezonuje medzi politikmi, mnohí sú však proti a ako opatrenie na zníženie krivky nakazených si vedia predstaviť skôr lockdown. V Téme dňa sme privítali Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), Vieru Leščákovú (Za ľudí) a Ľuboša Krajčíra (Sme rodina).

temadna_8.jpg
TA3

Povinnosť vraj nie je riešením

"Strana Hlas je proti povinnému očkovaniu, dobrovoľné však plne podporujeme," vyhlásila Dolinková. V takejto kritickej pandemickej situácii si nevie predstaviť zavádzanie povinného očkovania. "Bezpečnosť vakcíny je zjavná, v tomto štádiu však povinnosť nie je riešením," dodala.

Za dobrovoľné očkovanie je aj strana Za ľudí. "Treba sa o tom rozprávať, ale nie je to situácia, ktorú vieme teraz riešiť. Ľuďom by sme však mnohé veci vedeli vysvetliť, keby nebola opozícia mimoriadne agresívna," uviedla Leščáková. Ľudí by na očkovanie radšej motivovala tým, že budú mať výhodnejšie podmienky. "Keby to bolo na mne, podmienky pre očkovaných by som úplne uvoľnila," dodala.

S očkovaním na dobrovoľnej báze súhlasí aj hnutie Sme rodina. "Absolútne veríme vedcom, odborníkom a lekárom. Nikto z nás nechce lockdown, ale sme v situácii, keď musíme zmierniť rast nakazených," uviedol Krajčír.

Leščáková si tvrdým lockdownom však nie je až tak istá. "Ak zatvoríme krajinu na tri týždne, krivka na chvíľu klesne, potom sa však zase môže vrátiť. Lockdown pre nezaočkovaných ale motivuje aj k očkovaniu," uviedla.

Politici by mali veriť odborníkom

Podľa Dolinkovej by očkovanie malo zostať odbornou otázkou a politici by sa do toho až tak starať nemali, podľa nej je však stále skôr prevenciou ako slobodou. Súhlasí aj Krajčír, podľa ktorého by sme sa mali riadiť hlavne tým, čo hovoria odborníci.

Problémom je tiež odškodňovanie tých, ktorí pre tvrdé pravidlá museli napríklad zavrieť prevádzky. Sme rodina podľa Krajčíra očakáva riešenia najmä od ministerstva hospodárstva. "Vláda má jasne popísať pravidlá, čakali sme jasný odškodňovací zákon," dodal.

Na povinné očkovanie sme sa pýtali aj riaditeľky Via Iuris Kataríny Batkovej, podľa ktorej nie je v rozpore s ústavou. "Ak by sme zaviedli povinné očkovanie, mohli by byť aj výnimky na základe rozhodnutia lekára pre tých, ktorí to napríklad absolvovať nemôžu," spresnila Batková. Niektorým ľuďom by tak nehrozili ani pokuty. Z právneho hľadiska je podľa nej povinné očkovanie v poriadku. Na niektoré choroby totiž tak očkujeme aj dnes.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok