Pomohli sprísnené opatrenia? Záujem o vakcínu v Česku stúpol, tvorili sa dlhé rady

TA3 TASR
22.11.2021 16:30

V Česku zaznamenali počas uplynulého víkendu zvýšený záujem o očkovanie proti ochoreniu Covid-19, a to ako v hlavnom meste Praha, tak aj v regiónoch. V sobotu bolo v tejto krajine celkovo podaných 15.955 vakcín a v nedeľu 10.692.

USA
TASR/AP

Prišli mladí, starší i cudzinci

Ide o nárast oproti predošlej sobote, keď bolo v ČR podaných 13.006 vakcín, i predošlej nedeli, keď sa dalo zaočkovať 8827 ľudí. Dlhé rady tých, ktorí sa v hlavnom meste chceli zaočkovať bez registrácie, sa cez víkend tvorili v očkovacom centre na pražskej hlavnej železničnej stanici aj v nákupnom stredisku Westfield Chodov. Prevažovali medzi nimi osoby v strednom a mladšom veku, pričom na stanicu prišlo aj dosť cudzincov, uvádzajú Novinky.cz.

V očkovacom centre na pražskej hlavnej stanici, ktoré prevádzkuje Fakultná nemocnica Bulovka, aplikujú zdravotníci záujemcom jednodávkovú vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson. Hovorkyňa zmienenej nemocnice uviedla, že v sobotu tam zaočkovali 464 osôb a v piatok 449. Upozornila, že priebeh vakcinácie spomaľujú ľudia, ktorí prídu bez platných dokumentov. Česi na zaočkovanie potrebujú občiansky preukaz a kartu poistenca, cudzinci pas.

V nákupnom centre Westfield Chodov podávajú záujemcom dvojdávkovú vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech zdravotníci z českého Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny. V sobotu zaočkovali 1108 ľudí. V piatok na tomto mieste podali vakcínu 1367 ľuďom, čo Novinky.cz označili za "očkovací rekord".

V Česku platia prísnejšie opatrenia

Portál Novinky.cz ďalej v súvislosti so zvýšeným záujmom o očkovanie registrovaným v krajine zmieňuje tiež mestá Olomouc, Ostrava, Havířov, Brno či České Budejovice. Od pondelka začali v ČR platiť prísnejšie epidemiologické obmedzenia. Na celom území krajiny platí povinné testovanie neočkovaných zamestnancov a plošné každotýždenné testovanie žiakov a študentov základných a stredných škôl. Vláda odporučila prácu z domu pre zamestnancov štátnych úradov.

Zároveň sa už neuznávajú – až na stanovené výnimky – testy na Covid-19 ako potvrdenie o bezinfekčnosti. Pri vstupe do prevádzok, kde sa poskytujú služby, na hromadné podujatia alebo do gastronomických a ubytovacích zariadení sa ľudia musia preukazovať dokladom o kompletnom očkovaní proti covidu alebo potvrdením, že túto chorobu prekonali v posledných šiestich mesiacoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok