Pri povinnom očkovaní treba zvoliť rozumné kritérium, ktoré bude v súlade s ústavou, tvrdí odborníčka

TA3 TASR
22.11.2021 14:37

Nájsť taký spôsob plošného a určitým spôsobom vynucovaného očkovania proti ochoreniu Covid-19, ktoré by bolo súladné s Ústavou SR, je možné. Dôležité je zvoliť rozumné kritérium. Takým sa javí napríklad vek či druh profesie.

3. dávka
TASR/AP (ilustračné)

Uviedla to Lucia Berdisová z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied, ktorá je zároveň poradkyňou ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. "Zvolené kritérium potom treba dobre epidemiologicky aj hodnotovo odôvodniť. To sa dá samozrejme len v spolupráci odborníkov a odborníčok z viacerých oblastí. Preto sa ani nedá nejaký test ústavnosti abstraktnej právnej úpravy, ktorej podrobnosti nepoznáme, urobiť právnicky od stola," poukázala Berdisová.

Za nevyhnutné považuje aj zníženie strachu z očkovania a z jeho negatívnych dôsledkov v spoločnosti. K tomu podľa nej prispeje jasné vymedzenie výnimiek z povinného očkovania a úprava odškodnenia v prípade negatívnych dopadov vakcinácie.

"Minimalizovať obavy možno presným vymedzením toho, kto zo zdravotných dôvodov očkovaný byť nemusí, lebo riziko je vyššie ako možný benefit a zároveň prijatím právnej úpravy, ktorá sanuje možné negatívne dôsledky očkovania, ak by nastali hoc aj o desať rokov. Prístup k takému odškodneniu by mal byť zároveň veľmi jednoduchý. Takto postavenú úpravu podľa mňa v súčasnosti nemáme a preto by mala byť súčasťou opatrení spojených s prípadným povinným očkovaním," vysvetlila Berdisová.    

Predseda vlády Eduard Heger v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s Kolíkovou. Zároveň nevylúčil ani plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok