Nové opatrenia sú diskriminačné a kompenzácie sú nedostatočné, vyhlásila asociácia hotelov a reštaurácií

TA3
22.11.2021 11:33

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska kritizuje súčasné opatrenia. Podľa nej sú likvidačné a diskriminačné voči domácemu cestovnému ruchu. Žiadajú vládu o zvýšenie kompenzácií a o zavedenie opatrení, ktoré pomôžu urýchliť zlepšenie stavu v zdravotníctve.

Zástupcovia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska povedali, že nový Covid automat znamená lockdown pre cestovný ruch vo všetkých čiernych okresoch. Podľa nich je cestovný ruch jediným odvetvím, ktoré je z rozhodnutia vlády zatvorené pre návštevníkov a turistov, čo znamená, že nemôžu podnikať a poskytovať svoje služby. 

Asociácia kritizuje politikov za to, že nepovolili ani výhody pre zaočkovaných ľudí. "Prijaté opatrenia považujeme za diskriminačné a neprimerané a také, ktoré nespĺňajú v konečnom dôsledku ani svoj účel," vyhlásili zástupcovia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.  

Asociácia pripomína, že hranice zostávajú otvorené a Slováci môžu chodiť do zahraničia za dovolenkou a relaxom. Myslí si, že opatrenia spôsobujú ekonomické škody v cestovnom ruchu len na Slovensku. 

Zástupcovia vyzvali vládu, aby prijali také opatrenia, ktoré naozaj prispejú k tomu, že sa situácia v zdravotníctve zlepší a im to umožní fungovanie aspoň počas časti turistickej sezóny. 

Prvú pomoc od štátu považujú za nedostatočnú. Uvádzajú, že v rámci prvej pomoci môžu získať kompenzácie do výšky 60 percent skutočných nákladov na zamestnancov. "Žiadame vládu, aby navýšila prvú pomoc do parametrov z druhej vlny pandémie," adresovali žiadosť zástupcovia asociácie. 

Myslia si, že vysoká zaočkovanosť je jedinou cestou von z tejto situácie. Očkovanie môže pomôcť aj cestovnému ruchu, keďže pri vysokej zaočkovanosti môžu využiť žolíka a okres môže klesnúť do nižšieho stupňa ohrozenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok