Kolabujúca ekonomika v Afganistane zvyšuje riziko extrémizmu a obchodu s drogami

TA3 TASR
21.11.2021 16:48

Situácia v Afganistane sa naďalej zhoršuje a vytvára hrozby obchodovania s drogami a nekontrolovaného rastu migrácie, uviedol námestník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Alexander Grebenkin.

Ruako - Taliban
TASR/AP (ilu)

"Pozorne sledujeme situáciu v Afganistane po tom, čo sa v tejto krajine dostala k moci medzinárodná teroristická organizácia Taliban, ktorá je v Rusku postavená mimo zákon. Žiaľ, nedáva to dôvod na optimizmus," povedal Grebenkin. "Pokračujúce zhoršovanie spoločensko-politickej situácie v tejto krajine uprostred zbedačovania obyvateľstva a mimosúdnych popráv vlastných občanov vytvára reálnu hrozbu výrazného nárastu obchodovania s drogami a zbraňami a nekontrolovanej migrácie," zdôraznil.

Humanitárnej katastrofe sa dá predísť

Väčšina humanitárnej pomoci Afganistanu bola pozastavená po tom, ako moc v krajine v auguste znova prevzal fundamentalistický Taliban. Zmrazených bolo aj približne deväť miliárd dolárov z rezerv afganskej centrálnej banky, z ktorých väčšina je uložená v USA. Osobitná predstaviteľka OSN pre Afganistan Deborah Lyonsová v stredu na pôde Bezpečnostnej rady OSN varovala, že Afganistan je "na pokraji humanitárnej katastrofy" a jeho kolabujúca ekonomika zvyšuje riziko extrémizmu. Povedala však, že humanitárnej katastrofe "sa dá predísť", pričom za hlavnú príčinu problému označila finančné sankcie voči vládnemu hnutiu Taliban. 

Podľa Lyonsovej je "závažným negatívnym vývojom" neschopnosť Talibanu zastaviť expanziu extrémistickej skupiny Islamský štát, ktorá je teraz podľa všetkého prítomná takmer vo všetkých provinciách krajiny a je čoraz aktívnejšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok