Poľský premiér kritizuje Lukašenka, migračnú krízu považuje za pokus o destabilizáciu Európy

TA3 TASR
21.11.2021 11:48

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v nedeľu označil migračnú krízu na poľsko-bieloruských hraniciach za "najväčší pokus o destabilizáciu Európy" od čias studenej vojny.

Podľa Morawieckieho začal bieloruský prezident Alexandr Lukašenko "viesť hybridnú vojnu proti Európe". "Toto je najväčší pokus o destabilizáciu Európy za 30 rokov," napísal Morawiecki na sociálnej sieti Twitter. Zároveň dodal, že Poľsko "nepodľahne vydieraniu a neustúpi a bude brániť hranice Európskej únie".

Lukašenko tvrdenia Únie odmieta

Morawiecki sa v nedeľu stretne so svojimi náprotivkami z pobaltských štátov, z ktorých dva taktiež zdieľajú hranice s Bieloruskom a čelia v poslednom období náporu migrantov. Migranti do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali prichádzať po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko v piatok pre BBC uviedol, že je "úplne možné", že bieloruskí vojaci pomáhali migrantom dostať sa do EÚ, avšak odmietol tvrdenia, že ide o organizovanú operáciu. Poľské hranice sa z Bieloruska v posledných dňoch snaží nelegálne prekročiť menej ľudí. Podľa poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka sa tak deje preto, že Bielorusko zmenilo taktiku a smeruje teraz na poľské hranice menšie skupiny migrantov, ktoré sa však snažia o ich prekročenie na viacerých miestach.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok