WHO znepokojuje situácia v Európe, vyjadrila sa aj k povinnému očkovaniu

TA3 TASR
20.11.2021 14:21

Svetová zdravotnícka organizácia v sobotu vyjadrila "veľké" znepokojenie v súvislosti so šírením nákazy koronavírusom v Európe, ktorá zápasí s ďalšou vlnou pandémie.

Riziko krvných zrazenín je po prekonaní koronavírusu oveľa vyššie ako po očkovaní
TASR/AP

Regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge v rozhovore pre britskú stanicu BBC varoval, že do marca by na starom kontinente mohlo dôjsť k ďalším približne 500.000 úmrtiam na ochorenie Covid-19, ak sa neprijmú príslušné opatrenia vrátane nosenia rúšok. Jeho varovanie prichádza v čase, keď niekoľko európskych krajín hlási rekordné denné prírastky nakazených a zavádza úplné a čiastočné lockdowny.

Kluge povedal, že nákaza sa šíri v dôsledku zimného obdobia, nedostatočnej miery zaočkovanosti proti koronavírusu a regionálnej dominancie nákazlivejšieho delta variantu. Vyzval na zvýšenie tempa vakcinácie a zavedenie základných opatrení v oblasti verejného zdravia a nových liečebných postupov. Dodal, že povinné očkovanie by sa malo považovať až za "poslednú možnosť", hoci by podľa neho bolo "načase" viesť o tom "celospoločenskú" diskusiu.

Rakúsko pre rekordné prírastky nakazených zavádza od pondelka desať- až 20-dňový lockdown pre očkovaných aj neočkovaných obyvateľov. Od februára budúceho roku bude v Rakúsku zavedené povinné očkovanie proti covidu. Podľa BBC sa tak Rakúsko stane prvou krajinou v západnej Európe, ktorá nariadi celej svojej populácii, aby sa dala zaočkovať. Nové obmedzenia pre nezaočkovaných ľudí oznámili aj ďalšie európske krajiny vrátane Českej republiky a Slovenska, pripomenula BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok