V politike: Nový Covid automat rozdelil koalíciu. Dá sa zastaviť rekordný rast infikovaných inak?

TA3
20.11.2021 09:30

V stredu 17. novembra uplynulo 32 rokov od Nežnej revolúcie. Žije sa nám na Slovensku lepšie? Z prieskumu agentúry Median SK totiž vyplýva, že s vývojom udalostí po Nežnej revolúcii je spokojných len 27 percent zväčša mladých ľudí. Nespokojných je 37 percent prevažne starších ľudí.

V politike:
TA3

Kým líder Smeru využil tento deň na kritiku vlády a prezidentky, vládne OĽaNO bilancovalo 10 rokov v politike. Robert Fico zároveň plánuje vyhrať parlamentné voľby a ponúka spoluprácu Petrovi Pellegrinimu. Využije to?

Dočasný lockdown pre nezaočkovaných a mierne obmedzenia pre očkovaných - taký je výsledok rokovaní vlády. Ministri SaS však za nový covid automat nehlasovali, pretože žiadali viac slobody pre zaočkovaných a prekonaných. Opozícia sa búri a kritizuje vládu za to, že delí ľudí na 2 kategórie a núti ich očkovať sa. Ako inak by však zastavila rekordné počty infikovaných?

Vstup na pracovisko má byť prísne kontrolovaný. Nový covid automat ráta s režimom OTP v červených, bordových aj čiernych okresoch. Iné momentálne na Slovensku ani nemáme. Firmy však tento krok nepovažujú za dobrý a hovoria o zbavení sa zodpovednosti zo strany štátu. Pýtajú sa, kto to všetko zaplatí?

Môžeme si dovoliť Matovičovu reformu?

Minister financií predstavil tento týždeň revolúciu v daniach a odvodoch. Pracujúci rodičia bez ohľadu na výšku príjmu dostanú na každé jedno dieťa 200 eur. Nezamestnaní o polovicu menej – spolu tak 1,2 miliardy eur. Podľa ekonómov je to rozhadzovanie peňazí a ešte viac to prehĺbi rozdiely medzi bohatými a chudobnými. Môže si to Slovensko dovoliť?

Ďalšia z reforiem, na ktorej stále nie je zhoda, je dôchodková. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť tvrdí, že reforma zlepší dlhodobú udržateľnosť verejných financií, no rodičovský bonus zhoršuje deficit a dlh na najbližších 15 rokov. Jeho zavedenie kritizuje aj Richard Sulík. Nepáči sa mu, že zavedenie rodičovského bonusu vyjde rozpočet zhruba na pol miliardy eur ročne. Akým smerom sa uberajú rokovania?

V dueli sa tentoraz stretnú minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina a predseda Hlasu Peter Pellegrini. Sledujte V politike v nedeľu o 11ej na TA3!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok