Spor medzi Varšavou a Bruselom sa vyostruje. Ak sa budú Poliaci brániť pokute, Európska komisia má svoje páky

TA3 TASR
19.11.2021 11:11

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders po štvrtkovom rokovaní v Poľsku vyhlásil, že jediným východiskom z konfliktu medzi Varšavou a Bruselom je dodržiavanie rozhodnutí Súdneho dvora Európskej únie. Reynders v rozhovore pre súkromnú spravodajskú televíziu TVN24 uviedol, že Európska komisia požiadala o uvalenie finančných sankcií na Poľsko len preto, aby sa Varšava podriadila rozhodnutiam Súdneho dvora Európskej únie.

Varšava mesto panoráma Poľsko 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Reynders spresnil, že ak Poľsko nebude rešpektovať rozhodnutia súdu, dostane pokutu. Ak pokutu nezaplatí, Európska komisia si peniaze vezme s tým, že Brusel má na to svoje páky.

Napriek sporu medzi eurokomisiou a Poľskom Reynders vyjadril presvedčenie, že Varšava chce zostať v EÚ a že situácia je iná ako v Spojenom kráľovstve, ktoré sa rozhodlo opustiť Úniu.

Reynders bol na dvojdňovej návšteve Varšavy. Vo štvrtok rokoval s predsedom poľského Senátu Tomaszom Gdrodzkim, ministrom pre záležitosti EÚ Konradom Szymańskim, ministrom spravodlivosti Zbigniewom Ziobrom a stretol sa aj s členmi výboru Sejmu pre spravodlivosť a záležitosti EÚ. Správu v piatok priniesla agentúra PAP.

Začiatkom týždňa podal minister spravodlivosti Ziobro na poľský ústavný tribunál podnet, v ktorom spochybňuje právny základ pokút od Súdneho dvora EÚ.

V júli Súdny dvor EÚ nariadil Poľsku, aby okamžite pozastavilo činnosť disciplinárneho senátu najvyššieho súdu z dôvodu nedostatku nezávislosti od vlády. Komisia 7. septembra požiadala Súdny dvor EÚ, aby Poľsku uložil finančné sankcie za nerešpektovanie rozsudku. 

Koncom októbra Súdny dvor EÚ oznámil, že Poľsko bude musieť zaplatiť Komisii penále vo výške jeden milión eur denne za to, že nezastaví činnosť disciplinárnej komory. Ten istý súd ešte v septembri rozhodol, že Varšava musí zaplatiť 500-tisíc eur denne za nezastavenie ťažby v povrchovej hnedouhoľnej bani Turów, ktorá je predmetom environmentálnej sťažnosti zo strany Českej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok