Zo znásilnenia detí lukratívny biznis. Pandémia poskytla pedofilom viac možností

TA3/kf
19.11.2021 18:30

Fyzické či sexuálne násilie páchané na deťoch sa, žiaľ, deje častokrát priamo v našom okolí a my o tom nemáme ani potuchy. Deti sa hanbia alebo si myslia, že im nikto neuverí. Pandémia koronavírusu poskytla ornú pôdu pre pedofilov, ktorí situáciu využili na sexuálne zneužívanie detí.

Zo znásilnenia detí lukratívny biznis. Pandémia poskytla pedofilom viac možností
ČTK

Zneužívanie detí je nepochybne jedným z najohavnejších zločinov. Pre veľkú väčšinu z nás je predstava ublíženia či zneužitia dieťaťa nepredstaviteľná a netolerovateľná. Napriek tomu tieto zločiny nie sú také zriedkavé, ako by sme si mysleli. Každý deň je na celom svete sexuálne zneužitých a vykoristených množstvo detí a na internete dokonca kolujú obrázky a videá, ktoré tieto činy zaznamenali. Moderné technológie umožňujú zločincom rýchlo a nenápadne zdieľať obrázky, videá a kontakty, pričom využívajú medzery v právnych predpisoch a anonymitu, ktorú poskytuje internet.

Práve piatok 19. novembra je venovaný Svetovému dňu prevencie týrania a zneužívania detí. V tento deň si pripomíname našu povinnosť voči deťom, ktoré zažívajú akúkoľvek formu fyzického či sexuálneho násilia. Podľa štatistík slovenského ministerstva vnútra bolo v roku 2020 nahlásených celkovo 535 prípadov mravnostnej kriminality na deťoch, zatiaľ čo orgány sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately evidovali 158 prípadov sexuálne zneužívaných detí. 

Podľa organizácie Náruč, ktorá sa venuje pomoci deťom v krízových situáciach, je však výskyt sexuálneho násilia na deťoch častejší, ako uvádzajú čísla. Zo strachu, hanby a často aj z nedostatku informovanosti deti dospelým o svojich skúsenostiach nepovedia a tieto činy nie sú nahlásené kompetentným orgánom. 

ČTK/KEYSTONE/LEO THAL ČTK/KEYSTONE/LEO THAL

Pandémia podporila online zneužívanie

Sexuálne zneužívanie detí má pre obete celoživotné následky. Často sa však neodhalí, pretože deti sú zneužívané ľuďmi v ich najbližšom rodinnom kruhu, čo podkopáva ich základnú dôveru v tých, ktorí sú poverení ich ochranou a podporou. Dnešné vyspelé technológie a celosvetová prepojenosť taktiež poskytli nové možnosti, ako zločiny sexuálneho násilia na deťoch môžu byť zaznamenané a distribuované online. Keď je zneužívanie zaznamenané týmto spôsobom, obeť musí žiť s vedomím, že videá či obrázky zobrazujúce najhoršie chvíle ich života, môže vidieť ktokoľvek, vrátane možnosti, že sa to dostane k ich blízkym.

Podľa organizácie Save The Children, pandémia koronavírusu donútila zločincov čo profitujú z distribúcie detskej pornografie, aby viac využívali online prostriedky. To výrazne sťažuje vystopovanie páchateľov, keďže internet poskytuje technologicky zdatným ľuďom anonymitu a prostredie, v ktorom môžu zločinci komunikovať. Môžu si aj nájsť komunitu, ktorá ich uistí, že to, čo robia, je v poriadku, či dokonca ich podnieti, aby v zločinoch pokračovali. Európska komisia upozorňuje aj na súkromné skupiny, ktoré vyžadujú "vstupný poplatok" vo forme nového, predtým nevideného materiálu zobrazujúceho sexuálne zneužitie dieťaťa. Technológia okrem toho umožnila zo znásilnenia detí spraviť lukratívny biznis, keďže pedofili a sexuálni predátori sú ochotní za daný materiál zaplatiť veľké finančné čiastky. 

Deti a tínedžeri sú v období pandémie obzvlášť vystavení riziku, že sa stanú obeťami zneužitia. Príčinou môže byť kombinácia straty finačného príjmu rodiny, zatvorenia škôl a nárastu času stráveného doma a online. To, spolu so skutočnosťou, že aj sexuálni predátori trávia viac času online, vystavuje deti riziku, že sa stanú obeťami zločinov, ako je napríklad grooming či sexuálne vydieranie. Európska komisia uvádza, že dopyt po materiáloch týkajúcich sa sexuálneho zneužívania detí sa v niektorých členských štátoch EÚ zvýšil až o 25 percent. Americké Národné centrum pre nezvestné a zneužívané deti (NCMEC) zaznamenalo v apríli 2020 až štvornásobný nárast hlásení o podozrení zo sexuálneho vykorisťovania detí v porovnaní s aprílom predchádzajúceho roka.

Pomôcť môže informovanosť od útleho veku

Konverzácia ohľadom sexu je často stigmatizovaná a tabu, avšak odborníci tvdia, že na základnú informovanosť nie je nikdy neskoro. Deti by mali vedieť od útleho veku identifikovať, že sa im deje niečo nevhodné a mali by vedieť, ako v takej situácii reagovať a na koho sa obrátiť, píše krízové centrum Náruč. Dieťa by malo mať aj pocit, že jeho zdôverenie sa bude prijaté bez zľahčovania, či dokonca obviňovania. Dôležité je aj neustále vzdelávanie odborníkov, ktorí sa venujú práci s deťmi, aby si všímali, na aké signály treba reagovať a čo robiť v prípade, že sa mu dieťa s touto chúlostivou záležitosťou zdôverí.

S deťmi a aj tínedžermi je tiež dôležité otvorene rozprávať o nástrahách a rizikách internetu, napríklad o zdieľaní nahých fotiek. Hlavne u mladších detí je tiež dôležité monitorovať a prípadne obmedziť používanie internetu. Ak náhodou narazíte na obrázky alebo videá zobrazujúce sexuálne zneužívanie detí, nenechajte to len tak. Stránku alebo emailovú adresu môžete nahlásiť anonymne prostredníctvom stránky INHOPE, ktorej účelom je boj proti online sexuálnemu zneužívaniu detí. Podľa prieskumu verejnej mienky Eurobarometra nahlásilo v roku 2019 takýto obsah len 21 percent respondentov, ktorí naň narazili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok