Podľa novej štúdie koronavírus neunikol z laboratória. Prvým nakazeným bola predavačka z trhu

TA3 TASR
19.11.2021 10:31

Prvý zaznamenaný prípad nákazy novým druhom koronavírusu pochádzal z trhu v čínskom meste Wu-chan. Prvým nakazeným bola predavačka z tohto trhu a nie účtovník, ktorý s trhom nemal žiadnu spojitosť, ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z americkej štúdie zverejnenej vo štvrtok vo vedeckom časopise Science.

Podľa novej štúdie koronavírus neunikol z laboratória. Prvým nakazeným bola predavačka z trhu
TASR/AP

Laboratórium vo Wu-chane

Prípad účtovníka, o ktorom sa predpokladalo, že bol prvou osobou nakazenou covidom, výrazným spôsobom prispel k špekuláciám, že koronavírus unikol z laboratória vo Wu-chane. Pôvod vírusu SARS-CoV-2 je však doteraz nejednoznačný, čo je jedným z dôvodov napätia medzi Čínou a Spojenými štátmi.

Podľa novej štúdie zverejnenej vo štvrtok však prvým nakazeným nebol spomínaný účtovník. Ten nahlásil, že prvé príznaky ochorenia Covid-19 sa uňho objavili 16. decembra, teda o niekoľko dní neskôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Zmätok v súvislosti s časom objavenia sa prvých príznakov u účtovníka spôsobil dentálny problém, ktorý sa uňho objavil 8. decembra.

"Jeho symptómy sa objavili až po niekoľkých prípadoch u pracovníkov na trhu vo Wu-chane. Čo znamená, že prvým známym prípadom (nákazy koronavírusom) bola predavačka morských plodov, u ktorej choroba prepukla 11. decembra," uviedol profesor biológie z americkej Univerzity v Arizone Michael Worobey, ktorý je autorom štúdie.

Zvieratá v klietkach

Podľa Worobeyho sú prvé známe symptomatické prípady covidu spojené s trhom vo Wu-chane, a to najmä s jeho západnou časťou, v ktorej sú v klietkach držané psy a medvedíky čistotné. Tieto zistenia tak možno považovať za dôkaz, že pandémia koronavírusu sa rozšírila práve z tohto trhoviska, píše Reuters.

Štúdia, ktorú začiatkom tohto roka vykonala Čína v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou, vylúčila teóriu o úniku koronavírusu z laboratória a uviedla, že vírus SARS-CoV-2 sa na človeka pravdepodobne preniesol z netopierov prostredníctvom iného zvieraťa. Podľa tejto štúdie bol však potrebný ďalší výskum. WHO však minulý mesiac navrhla členov nového tímu odborníkov, ktorí majú opäť preskúmať pôvod koronavírusu, pripomína Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok