Prezidentka odobrila viacero zákonov, medzi nimi je aj úprava rýchlosti na diaľnici v obci

TA3 TASR
18.11.2021 17:52

Úpravy pri staniciach technickej kontroly, ale aj v prípade certifikácie opravovní zahŕňa novela zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke z dielne Ministerstva dopravy a výstavby SR. Kompetencia vyšetrovať trestné činy príslušníkov finančnej správy sa presunie na Finančné riaditeľstvo SR. Transparentnosť informácií vykazovaných v účtovnej závierke sa posilní zverejnením účtovných závierok všetkých právnických osôb vo verejnej časti Registra účtovných závierok. Ministerstvo dopravy a výstavby SR bude môcť leteckým dopravcom poskytnúť príspevok v civilnom letectve na zmiernenie negatívnych následkov pandémie ochorenia Covid-19.

Reakcie na úspech Vlhovej na seba nenechali dlho čakať. Som veľmi hrdá, uviedla Čaputová
TASR/Pavel Neubauer

Technická kontrola a rýchlosť na diaľnici v obci 

Rezort dopravy navrhol zrušenie certifikácie opravovní. V súvislosti s tým sa vypustia ustanovenia týkajúce sa certifikovaných miest opravy. V spojení s činnosťou technickej služby technickej kontroly, technickej služby emisnej kontroly, technickej služby kontroly originality a technickej služby montáže plynových zariadení sa predĺži platnosť poverenia. Po ukončení činnosti technickej služby do začiatku fungovania novej bude potrebné odovzdať typovému schvaľovaciemu orgánu informačný systém.

Ďalšie zmeny súvisia so zriaďovaním STK nad rámec existujúcej siete. Zavedú sa viaceré obmedzenia pre tých držiteľov povolení, ktorí reálne dané pracoviská nestavajú a často iba zámerne blokujú miesto v existujúcej sieti. Upravia sa aj niektoré parametre na výpočet ďalšej kontrolnej linky v súvislosti so zriaďovaním STK nad rámec existujúcej siete, ktoré vychádzajú zo zaznamenaných údajov v informačných systémoch.

Z právnej úpravy sa súčasne vypustí obmedzenie, že na diaľnici v obci je rýchlostné obmedzenie na 90 kilometrov za hodinu. "Vzhľadom na to, že diaľnica je nadradená infraštruktúra, ktorá je navrhnutá na vyššiu rýchlosť, nie je dôvod obmedzovať rýchlosť na diaľnici, či prechádza alebo neprechádza obcou. Ak je potrebné rýchlosť na diaľnici prechádzajúcej obcou obmedziť, vykoná sa tak prostredníctvom príslušných dopravných značiek obmedzujúcich rýchlosť," argumentuje rezort dopravy v dôvodovej správe.  

Finančné riaditeľstvo bude vyšetrovať trestné činy

"Návrhom zákona dochádza k presunu kompetencie v oblasti vyšetrovania a skráteného vyšetrovania trestných činov príslušníkov finančnej správy a zamestnancov finančného riaditeľstva z Kriminálneho úradu finančnej správy na Finančné riaditeľstvo SR," priblížilo v dôvodovej správe Ministerstvo financií SR.

Novelou sa tiež precizuje úprava príslušnosti Úradu pre vybrané hospodárske subjekty, posilňujú sa kompetencie a oprávnenia Kriminálneho úradu finančnej správy v boji proti nedovolenému obchodovaniu medzi členskými štátmi EÚ s omamnými a psychotropnými látkami a so zbraňami a ustanovuje sa oprávnenie príslušníka finančnej správy na snímanie identifikačných znakov, ako sú napríklad daktyloskopické odtlačky.

Transparentnosť v účtovnej závierke

Rezort financií navrhol rozšíriť verejnú časť registra o ďalšie právne formy právnických osôb, čím by všetky právnické osoby boli zaradené do verejnej časti registra. "Ide predovšetkým o pozemkové spoločenstvá, ale aj mimovládne neziskové organizácie, ako sú občianske združenia, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, záujmové združenia právnických osôb a ďalšie," ozrejmilo ministerstvo. V neverejnej časti registra tak zostanú účtovné dokumenty fyzických osôb – podnikateľov a organizačných zložiek zahraničných osôb.

Kompenzácie leteckým dopravcom

Novela zákona predstavuje právny základ na zabezpečenie čiastočnej kompenzácie pre týchto dopravcov. Rezort dopravy poukázal v dôvodovej správe na skutočnosť, že na Slovensku bol vyhlasovaný zákaz vykonávania určených civilných letov a aj napriek zrušeniu zákazu sa vo všeobecnosti situácia leteckých dopravcov nezlepšovala. Opatrenia v súvislosti s pandémiou tak podľa ministerstva mali zásadný vplyv na fungovanie podnikov vrátane leteckých dopravcov.

"V dôsledku prijatých opatrení došlo od marca 2020 k značnému poklesu prevádzkových výkonov leteckých dopravcov. V prípade niektorých leteckých dopravcov išlo o pokles v počte prepravených cestujúcich aj o viac ako 80 %," podotkol rezort dopravy s tým, že ani prognózy týkajúce sa počtu letov nie sú pre oblasť civilného letectva na najbližšie obdobie veľmi priaznivé. 

Leteckí dopravcovia tak môžu mať podľa rezortu dopravy vážne problémy s výpadkom príjmov, následne aj s nedostatkom likvidity a ohrozená môže byť ich samotná existencia.

Zosúladenie legislatívy krytých dlhopisov so smernicou EÚ

Novelu zákona o bankách, v rámci ktorej Slovensko zosúladí legislatívu o krytých dlhopisoch so smernicou EÚ z novembra 2019, vo štvrtok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ide o zmeny, ktoré sa dotknú napríklad okruhu aktív krycieho súboru dlhopisov, zosúladenia informácií, ktoré má emitujúca banka zverejňovať pre investorov, či jednotného označovania krytých dlhopisov v celej EÚ.

Zmeny v tejto legislatíve Slovensko naposledy prijalo v roku 2017 s platnosťou od začiatku roka 2018. Vzhľadom na to, že Ministerstvo financií SR pri príprave tejto legislatívnej úpravy vychádzalo z odporúčaní Európskeho orgánu pre bankovníctvo, je táto národná úprava v mnohých prvkoch už v súčasnosti v súlade so smernicou EÚ. "Zostávajú určité ustanovenia smernice CBD, ktoré je potrebné dôsledne transponovať," upozornili MF a Národná banka Slovenska v dôvodovej správe k schválenému materiálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok