Do českých reštaurácií a na podujatia sa ľudia dostanú iba s potvrdením o očkovaní alebo prekonaní

TA3 TASR
18.11.2021 16:08

Česká vláda vo štvrtok rozhodla o nových opatreniach, na základe ktorých už od pondelka 22. novembra na vstup do reštaurácií a iných prevádzok nebude stačiť negatívny test na ochorenie Covid-19.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch po štvrtkovom rokovaní vlády povedal, že ľudia sa pred vstupom do reštaurácií alebo kaderníctiev budú musieť preukázať potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia Covid-19 v období posledných 180 dní. Tie budú potrebné na vstup na kultúrne i športové podujatia. Podobné opatrenia platia aj v Rakúsku či nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

PCR test nie starší ako 72 hodín umožní vstup do prevádzok a na hromadné podujatia deťom vo veku od 12 do 18 rokov, ľuďom zaočkovaným prvou dávkou vakcíny a osobám, ktorým lekári potvrdia, že nemôžu byť zaočkovaní.

Plne zaočkovaným osobám budú zo zdravotného poistenia preplácané dva PCR testy mesačne. To podľa Vojtěcha môžu využiť najmä pri cestovaní do krajín, kde na vstup samotné potvrdenie o očkovaní nestačí.

Český premiér Andrej Babiš vo štvrtkovom vysielaní Českého rozhlasu avizoval obnovenie testovania vo firmách. Rozhodnúť o tom má podľa premiéra v piatok vláda.

Vláda sa takisto dohodla, že plošné testovanie na školách bude pokračovať, píšu Novinky.cz. Česko za stredu zaznamenalo 14.119 nových prípadov ochorenia Covid-19. V nemocniciach je v súčasnosti 4400 ľudí, čo je v porovnaní s minulou stredou (10. novembra) nárast približne o 700 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok