Prípad kúpaliska v Podhájskej sa stále vyšetruje. Obhliadka inšpekcie vyvolala podozrenie

TA3 TASR
18.11.2021 13:31

Polícia naďalej vyšetruje prípad kúpaliska Podhájska. Vyšetrovateľ zatiaľ nikoho neobvinil ani neuložil pokutu.

Rádioaktivita a voda na kúpanie: Neexistujú predpisy, ktoré upravujú tieto kritériá
TASR/Henrich Mišovič

Uviedol to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Slovenská inšpekcia životného prostredia vykonala obhliadku aktuálneho stavu kúpaliska. Niektoré technické riešenia nápravných opatrení neboli dostatočné a definitívne, potvrdila hovorkyňa inšpekcie Tamara Lesná.

"V súčasnej dobe vyšetrovateľ čaká na doručenie záverečného znaleckého posudku, v ktorom budú zapracované všetky doposiaľ vykonané čiastkové odborné posudky a znalecké skúmania," povedal Slivka. Doplnil, že v prípade vykonali množstvo výsluchov svedkov a ďalšie vykonajú po doručení záverečného posudku.

Kúpalisko v Podhájskej muselo zosúladiť svoju prax so zákonom. Inšpektori preto kúpalisko v októbri skontrolovali. Chceli preveriť, či subjekty vykonali nápravné opatrenia a či sa zdržali využívania geotermálnej vody v rozpore s platnou legislatívou. 

"Slovenská inšpekcia životného prostredia na základe miestnej ohliadky konštatuje, že dotknuté subjekty nevyužívali geotermálnu vodu, ale niektoré technické riešenia nápravných opatrení neboli dostatočné a definitívne," povedala Lesná. Išlo podľa nej o tri prípady vyústenia vodovodných rúr pred meracími zariadeniami, čo mohlo "vzbudiť oprávnené podozrenie z nekontrolovaného odčerpávania geotermálnej vody".

V jednom prípade spoločnosť na základe odporúčaní Slovenskej inšpekcie životného prostredia v priebehu niekoľkých dní napravila problém a dve vyústenia rúr pred meracími zariadeniami definitívne zaslepila. Inšpekcii odovzdala fotodokumentáciu ako dôkaz.

Ďalší prípad sa vyskytol priamo pri vrte v areáli Termálneho kúpaliska Podhájska. Podľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia si vyžaduje prepracovanejšie technické riešenie, ktorého povoľovanie však bude predmetom samostatného konania vedeného okresným úradom v sídle kraja, hovorí Lesná.

Slovenská inšpekcia životného prostredia zistila, že kúpalisko Podhájska čerpalo vodu z geotermálneho vrtu a využívalo ju v bazénoch bez platného oprávnenia. Jedno z predložených rozhodnutí o oprávnení čerpať vodu z geotermálneho prameňa bolo pozmenené, jeho platnosť vypršala v roku 1994.

Kúpalisko podľa inšpekcie vypúšťalo dlhé roky znečistenú vodu z bazénov odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska a odtiaľ do rieky Žitava nelegálne. Zistenia ukazujú, že voda v bazénoch mala niekoľkonásobne prekročenú rádioaktivitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok