Vláda schválila prísnejší Covid automat, výhody pre zaočkovaných prídu dodatočne

TA3 TASR
18.11.2021 13:05

Vláda schválila nový Covid automat, ktorý zavádza prísnejšie protipandemické opatrenia. Potvrdil to vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS), ktorý zároveň uviedol, že liberáli sa zdržali hlasovania pri opatreniach obmedzujúcich zaočkovaných.

Opäť prežívame Vianoce, tvrdí matematik Kollár. Je možné, že šírenie vírusu je na vrchole
TASR/Jaroslav Novák

V hre bol aj lockdown pre zaočkovaných

"Bude platiť nový Covid automat, ktorý bude prísnejší pre nezaočkovaných a v krátkej budúcnosti, do troch týždňov, by mal byť slobodnejší a voľnejší k zaočkovaným," oznámil Sulík s tým, že výhody pre zaočkovaných prídu dodatočne. Covid automat podľa neho obsahuje aj niektoré zhoršenia existujúceho stavu pre očkovaných a tých, čo nákazu prekonali. "Preto sme sa my zo SaS hlasovania nezúčastnili," vysvetlil minister.

Sulík zdôraznil, že nesúhlasí, aby sa v súčasnosti na Slovensku zhoršovala situácia pre zaočkovaných. "Celé mesiace sa snažíme národu vysvetliť, dajte sa zaočkovať, budete to mať jednoduchšie. Hovoríme, že očkovanie prináša slobodu," vyjadril sa Sulík.

Predstavitelia SaS zdôraznili, že sú proti tomu, aby sa sprísnil režim pre očkovaných. "Tí problémom nie sú, problémom sú nezaočkovaní," upozornili minister. Zároveň potvrdil, že v utorok (16. 11.) bol v hre lockdown aj pre zaočkovaných, s ktorým nesúhlasili. "Ak urobíme plošný lockdowvn, nič nevyriešime, o tri týždne sa nám aj tak nahrnú nezaočkovaní do nemocníc a zaočkovaných demotivujeme, keďže sme doteraz hlásili, že vakcína je sloboda," upozornila Bittó Cigániková.

"V otázkach, ktoré súvisia s väčšou slobodou pre zaočkovaných voči tým, ktorí sú nezaočkovaní - na tom nie je úplná zhoda v rámci koaličných partnerov," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Z nového Covid automatu je podľa nej zrejmé, že režim OTP by už mal platiť aj na pracoviskách.

Podľa predsedníčky Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej (SaS) to však v prípade sprísnenia pre zaočkovaných "nie je nič, s čím by sa nedalo žiť". Cigániková zdôraznila, že cestou je motivácia na očkovanie, ktoré prinesie trvalé riešenie na zvládnutie pandémie. "Preto sme žiadali, aby opatrenia zaočkovaných motivovali, neočkovaných obmedzili, a takisto, aby bola lepšia kontrola opatrení," dodala Cigániková. V tejto súvislosti odmieta, že by SaS zdržovala prijatie opatrení. "My sme, naopak, žiadali prijať skutočné riešenia."

Vyhlásenie predstaviteľov SaS si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok