Na pomoc ľuďom, ktorí uviazli na bieloruských hraniciach, poskytne EÚ vyše pol milióna eur

TA3 TASR
17.11.2021 22:05

Európska komisia oznámila, že zareagovala na výzvu pomôcť ľuďom, ktorí uviazli na hraniciach Poľska a Bieloruska a na tento účel vyčlenila humanitárnu pomoc v hodnote 700.000 eur.

Na pomoc ľuďom, ktorí uviazli na bieloruských hraniciach, poskytne EÚ vyše pol milióna eur
TASR/AP

Európska komisia spresnila, že vyše 200.000 eur poskytne Medzinárodnej federácii Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Financovanie je súčasťou celkového príspevku EÚ do núdzového fondu na pomoc pri katastrofách, ktorý spravuje federácia. Nakúpené budú potraviny, hygienické súpravy, prikrývky a súpravy prvej pomoci.

EÚ okrem toho vyčlenila ďalších 500.000 eur na humanitárne účely a je v kontakte so svojimi partnerskými humanitárnymi organizáciami, ktoré by mali priamo v teréne dohliadnuť na implementáciu finančnej pomoci. Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti vyzval na zabezpečenie nepretržitého prístupu pracovníkom humanitárnych organizácií k tejto veľkej skupine utečencov a migrantov. V prípade, ak by sa prístup partnerských organizácií v Bielorusku k utečencom zlepšoval, Európska komisia je pripravená poskytnúť dodatočné finančné prostriedky na základe jasne stanovených potrieb.

Komisia pripomenula, že humanitárna pomoc EÚ je založená na medzinárodných princípoch, čo znamená, že pomoc sa poskytuje nestranne postihnutým osobám bez ohľadu na ich rasu, etnickú príslušnosť, náboženstvo, pohlavie, vek, národnosť alebo politickú príslušnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok