Bielu vranu si po prvý raz prevzali len ženy, jednou z nich je aj Zuzana Baťová

TA3 TASR
17.11.2021 19:19

Organizátori už po štrnásty raz slávnostne odovzdali ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra. Ocenenia získali tri príbehy, ktoré vracajú ľudí k podstate demokracie. Po prvý raz v histórii ocenenia sú všetkými laureátkami ženy. Cenu si prevzali v stredu večer.

"Všetky tohtoročné laureátky upriamujú našu pozornosť na to, čo potrebujeme, aby sa naša demokracia tiež zregenerovala a stala silnou. Zároveň nám svojím príkladom ponúkajú riešenia. Ako by sme mohli spoločne prekonať súčasnú krízu, ktorá sa v súčasnosti vyostruje," povedala členka Rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Laureátky ocenenia Biela vrana TASR/Jakub Kotian

Prvou laureátkou sa stala nezávislá poslankyňa obce Varín Lenka Ticháková. Tá sa dlhodobo snaží, aby obec našla nový názov pre ulicu Dr. Jozefa Tisa. Pátrala v archívoch, získala stanovisko historikov, robila osvetu a tlačila na zmenu. V obci čelí urážkam a nepochopeniu.

Druhou ocenenou sa stala riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová. Ústav vypracoval v čase pandemickej krízy nezávislé hodnotenie neregistrovanej vakcíny Sputnik. Baťová zaň čelila bezprecedentným mediálnym aj politickým tlakom, a to nielen na domácej scéne.

Tretie ocenenie za dlhodobý prínos putuje do rúk psychologičky Sone Holúbkovej, ktorá sa tridsať rokov venuje ľuďom s postihnutím. Vytvára nové cesty, aby ich podporila žiť samostatne. Pestuje začlenenie každého do spoločnosti a učí ľudí prijímať a oceňovať inakosť.

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok