V indickej metropole Naí Dillí pre znečistené ovzdušie zatvorili školy, zvažujú aj lockdown

TA3-AP
17.11.2021 17:18

Školy a niektoré uhoľné elektrárne v indickom hlavnom meste Naí Dillí zavreli miestne úrady na dobu neurčitú, keďže mesto zahalil hustý smog. Najvyšší súd rokuje aj o zavedení lockdownu, prvom svojho druhu, ktorý by sa netýkal pandémie koronavírusu.

V indickej metropole Naí Dillí pre znečistené ovzdušie zatvorili školy, zvažujú aj lockdown
ČTK/AP/Manish Swarup

Miestne úrady zaviedli prísne opatrenia v súvislosti so zhoršujúcim sa znečistením ovzdušia v oblasti hlavného mesta Indie, informuje agentúra AP. Napriek tomu, že krajina ešte pred pár dňami odmietla zavedenie lockdownu, teraz toto rozhodnutie zvažuje. Miestne úrady v Naí Dillí vyjadrili súhlas s núdzovým zatvorením oblasti, avšak momentálne sa čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktoré by mohlo prísť už o 24. novembra.

Vláda diskutuje o tom, ktoré priemyselné odvetvia by ostali otvorené. Niektorí experti však tvrdia, že lockdown by mal len veľmi malý vplyv na zlepšenie situácie a jediné, čo by dosiahol, by bolo narušenie miestnej ekonomiky a ovplyvnil by živobytie miliónov ľudí. "Toto nie je riešenie, ktoré by sme uprednostnili, pretože je príliš rušivé. Musíme mať takisto na pamäti, že ekonomika je už aj tak pod tlakom a chudobní ľudia sú ohrození," povedala pre AP Anumita Roychowdhuryová, výkonná riaditeľka Centra pre vedu a životné prostredie v Naí Dillí.

Okrem zatvorenia škôl Komisia pre manažment kvality ovzdušia nariadila, aby sa  do 21. novembra pozastavili všetky stavebné práce a zakázala prejazd nákladným autám, ktoré prevážajú iný ako nevyhnutný tovar. Komisia tiež nariadila okolitým štátom, aby vyzvali aspoň polovicu zamestancov pracujúcich zo súkromných kancelárií na prácu z domu.

ČTK/imago stock&people/Hindustan Times ČTK/imago stock&people/Hindustan Times

Kvalita ovzdušia sa má zhoršiť

Napriek určitému zlepšeniu ovzdušia v Naí Dillí za posledné dva dni, boli údaje o nebezpečných časticiach vo vzduchu v stredu 17. novembra stále až sedemnásobne vyššie ako bezpečná úroveň. V niektorých častiach mesta sa vyšplhali nad 300 mikrogramov na meter kubický, zatiaľ čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) určila bezpečnú úroveň pre tieto častice na 25. 

Meteorológovia dokonca varovali, že kvalita ovzdušia sa má ešte zhoršiť na budúci týždeň príchodom studeného vetra, ktorý viac rozfúka smog. Naí Dillí je posledné tri roky podľa štatistík švajčiarskej agentúry IQAir, ktorá meria kvalitu vzduchu, najznečistenejším hlavným mestom sveta. V auguste 2021 otvorila metropola svoju prvú smogovú vežu, ktorej úlohou je filtrovať vzduch. Experti však uviedli, že na vyriešenie problému so znečistením by mesto potrebovalo najmenej 213 smogových veží.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok