Som veľmi rád, že vzniká vláda, ktorá sa hlási k odkazu 17. novembra, vyhlásil budúci český premiér Fiala

TA3 TASR
17.11.2021 14:01

Prežívam 17. november s obrovskou radosťou – je to po prvý raz, keď nemáme v parlamente komunistov, ktorí v priebehu svojej vlády utláčali slobodu ľudí, povedal v stredu novinárom v Prahe v rámci pietnej spomienky na výročie Nežnej revolúcie z roku 1989 pravdepodobný budúci český premiér Petr Fiala.

Fiala už zostavuje novú vládu. Poverenie dostal aj od prezidenta Zemana
TASR/AP

"Sedemnásty november je sviatok mladých ľudí, študentov, ktorí sa v rozhodujúcich chvíľach postavili tým hrôzostrašným režimom. A tiež som veľmi rád, že vzniká vláda, ktorá sa k odkazu 17. novembra hlási," uviedol Fiala, ako ho citoval spravodajský server Novinky.cz.

Podľa Fialu je tiež treba, aby sa nová vláda, ktorá bude mať dôveru, ujala vedenia Českej republiky čo najskôr. "Situácia je naozaj mimoriadne vážna. Každý deň, ktorý sa premrhá váhaním, znamená nové komplikácie," povedal pravdepodobný budúci český ministerský predseda.

Zároveň vyjadril nádej, že harmonogram vymenovania vlády vyplynie už zo stredajšej popoludňajšej schôdzky s prezidentom republiky Milošom Zemanom. Fiala komentoval aj covidovú situáciu. Jeho vznikajúca vláda sa – ako zdôraznil – chce aj napriek rekordným pandemickým číslam a zrýchľovaniu epidémie vyhnúť lockdownom. "Som presvedčený, že keď budeme robiť opatrenia rozumné a mať dostatočné kapacity na trasovanie, zvýšime preočkovanosť a budeme rozumní, tak sa tomu môžeme vyhnúť," nechal sa počuť.

"Je pravda, že čísla sú hrozivé. Rastú aj v okolitých krajinách, ale u nás veľmi dramaticky. Chceme sa vyhnúť lockdownom, plošným opatreniam, a budeme robiť všetko pre to, aby sme situáciu zvládli," dodal Petr Fiala. Zvažovaný lockdown pre neočkovaných, ako je tomu napríklad v susednom Rakúsku, nie je podľa neho riešením, približujú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

"Nechajte sa očkovať. Je to jediná cesta, ktorá nám pomôže covid zvládnuť," vyzval Fiala občanov Českej republiky. Česko slávi v stredu Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorým si pripomína jednak odpor proti nacistickej okupácii v roku 1939, a jednak nepokoje z roku 1989, ktoré viedli k pádu komunistického režimu. 

Sviatok tradične sprevádzajú spomienkové akcie i demonštrácie. Tie sa konajú na celom rade miest republiky, najväčšie oslavy však už tradične prebiehajú v Prahe, vysvetľujú Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok