Pripomíname si 32. výročie Nežnej revolúcie. November 1989 preniesol našu spoločnosť do demokracie

TA3
17.11.2021 07:34

V stredu si pripomíname 32 rokov od udalostí, ktoré nazývame Nežnou revolúciou a ktoré znamenali pád komunistického režimu vo vtedajšom Československu. November 1989 preniesol našu spoločnosť z totalitného zriadenia do demokracie. Štartovacím momentom tohto historického zlomu bola demonštrácia študentov v Prahe na Národnej triede.

V Bratislave však manifestovali študenti už deň predtým. Vo štvrtok 16. novembra sa uskutočnil neohlásený, a teda aj nepovolený pochod mestom, ktorý sa však zaobišiel bez incidentov.

Na ďalší deň v piatok 17. novembra popoludní sa začalo zhromaždenie v areáli Univerzity Karlovej na pražskom Albertove. Potom sa študenti vydali na pochod na Vyšehrad po schválenej trase, po ktorej v roku 1939 kráčali aj účastníci Opletalovho pohrebu.

Z Vyšehradu sa však sprievod vydal neplánovane do centra Prahy. Mohutnejúci dav zamieril k Národnému divadlu a na Národnú triedu, kde bezpečnostné zložky demonštrantom prehradili cestu a začali ich zatýkať a biť. 

Došlo ku krvavému zásahu, počas ktorého bolo zranených 600 ľudí. Tieto udalosti rozhýbali zmeny, ktoré vyústili do prvých slobodných demokratických volieb, uskutočnených 8. a 9. júna 1990.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok