V Iráne prijali zákon, ktorý obmedzuje interrupcie a limituje prístup k antikoncepcii

TA3 TASR
16.11.2021 23:55

V Iráne vstúpil v utorok do platnosti zákon zameraný na podporu pôrodnosti a ochranu rodín.

Islam ženy moslimky Irán 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Ako píše agentúra AFP, táto legislatíva však vzbudzuje obavy, že obmedzí prístup žien k reprodukčnej zdravotnej starostlivosti. Nový zákon obmedzuje interrupcie a zároveň limituje aj prístup k antikoncepcii. Na druhej strane zvýhodňuje rodiny s viacerými deťmi. Verejnoprávne stanice majú podľa neho navyše vysielať taký obsah, ktorý ženy povzbudí k tomu, aby mali viac detí a bude kritický voči celibátu či interrupciám.

Príslušný zákon schválil v októbri iránsky parlament a účinnosť nadobudol po tom, ako ho podpísal iránsky prezident Ebráhím Raísí. Kritizujú ho odborníci z OSN, aktivisti za ženské práva i ďalšie ľudskoprávne organizácie vrátane Human Rights Watch.

"Dôsledky tohto zákona budú mať zdrvujúci dosah na právo žien a dievčat na zdravie," uvádza sa vo vyhlásení expertov z OSN. Podľa nich ide o alarmujúci a spiatočnícky krok vlády, ktorá bola oceňovaná za pokrok v oblasti práva na zdravie.

Predstaviteľ iránskej organizácie, ktorá má na starosti sociálne zabezpečenie, v rozhovore pre agentúru ISNA varoval, že nové opatrenia môžu viesť k tomu, že sa bude rodiť viac detí s vrodenými poruchami. Súčasťou zákona je totiž aj to, že vykonávanie prenatálnych skríningov, ktoré môžu odhaliť poruchy a ochorenia ešte nenarodených detí, je po novom dobrovoľné.

Člen iránskeho národného výboru pre ochorenie AIDS, zase upozornil, že na základe tohto zákona môže dôjsť k nárastu infekcií HIV a iných pohlavne prenosných chorôb. V iránskych médiách sa tiež objavili obavy z nárastu nelegálnych interrupcií.

Podľa najnovších údajov, ktoré v roku 2019 zverejnil iránsky štatistický úrad, je zhruba 46,6 percenta z 83 miliónov obyvateľov krajiny mladších ako 30 rokov. Počet ľudí pod 30 rokov však od roku 2010 poklesol o 3,24 percenta. Dáta Svetovej banky uvádzajú, že rast populácie Iránu prudko klesol z vyše štyroch percent začiatkom 80. rokov 20. storočia na vlaňajších 1,29 percenta.

Po iránsko-irackej vojne (1980-88) prišli predstavitelia Teheránu s viacerými mechanizmami na kontrolu rastu populácie a v roku 1993 motivovali páry k tomu, aby mali len dve deti. Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí však neskôr tento prístup označil za chybu, pričom rast počtu obyvateľov nazval indikátorom "národnej sily". V roku 2018 vyjadril nádej, že počet obyvateľov sa zvýši na 150 miliónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok