Tribunál oslobodil generála Gotovinu, Chorváti oslavujú

TA3, SITA
16.11.2012 11:27

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu zbavil bývalých generálov Anteho Gotovinu a Mladena Markača obvinení z vojnových zločinov počas krvavého rozpadu Juhoslávie a nariadil ich prepustenie. Tisíce Chorvátov, ktorí ich považujú za hrdinov, začali oslavovať.

Tribunál oslobodil generála Gotovinu, Chorváti oslavujú
Danas.hr

Ante Gotovina a generál Mladen Markač boli v roku 2011 odsúdení na 24 a 18 rokov väzenia za údajné vojnové zločiny spáchané voči srbskej menšine počas vojenskej ofenzívy v roku 1995. Viac ako 600 Srbov zomrelo a okolo 200 000 bolo počas operácie vyhnaných z krajiny.

Odsúdenie Gotovinu bolo tvrdým úderom pre hrdosť Chorvátov považujúcich sa skôr za obete ukrutností ako páchateľov počas balkánskych vojen v deväťdesiatych rokoch 20. storočia.

Podľa sudcov ICTY obaja generáli boli súčasťou kriminálneho sprisahania na čele s bývalým chorvátskym prezidentom Franjom Tudjmanom, ktorého cieľom bolo vyhnať Srbov. Obaja generáli sa proti rozsudku odvolali.

Námestia v Záhrebe sa zaplnili tisíckami ľudí

Chorvátske hlavné mesto zaplnili v piatok tisícky ľudí, ktorí na tamojšom hlavnom námestí prišli spoločne osláviť prepustenie bývalých generálov. Pojednávanie tribunálu naživo premietali na veľkoplošnej obrazovke a sledovala ho početná skupina prevažne starších ľudí.

"Som veľmi šťastná, vyhrali sme," cituje agentúra AFP 70-ročnú Anicu Pečarovú, ktorá sa po vynesení oslobodzujúceho rozsudku rozplakala. "Naši generáli sú hrdinovia, pretože riskovali životy, aby zachránili našu krajinu a oslobodili jej ľud," dodáva 26-ročná študentka Andjela Aničová. V Záhrebe sa teraz podľa niektorých médií oslavuje podobne, ako počas osláv Nového roku - ľudia mávajú národnými vlajkami a námestím sa ozývajú zvuky zábavnej pyrotechniky.

Exgenerálov vítali v Záhrebe desaťtisíce ľudí

Masy skandovali Ante, Ante, keď Gotovina pristúpil k mikrofónu, aby konštatoval, že Oluja bola vojnovým víťazstvom a dnešné oslobodzujúce rozsudky sú víťazstvom právnym. "Vojna patrí minulosti, obráťme našu pozornosť budúcnosti," cituje Gotovinu rakúska tlačová agentúra APA.

Rečník v krátkom príhovore poďakoval chorvátskym inštitúciám, že chorvátsky štát uhradil kompletné súdne trovy a zopakoval, že "budúcnosť leží pred nami, máme ju vo svojich rukách". Mladen Markač prítomným poďakoval za podporu. Oboch by ešte dnes mal prijať chorvátsky prezident Ivo Josipovič.

Chorváti oslavujú

Chorváti oslavujú na námestiach Gotovina 3 (SITA).jpg
Chorváti oslavujú na námestiach Gotovina (SITA).jpg
Chorváti oslavujú na námestiach Gotovina 2 (SITA).jpg

Srbi: Tribunál stratil akúkoľvek dôveryhodnosť

Medzinárodný trestný tribunál stratil „všetku dôveryhodnosť“ po tom, čo zbavil dvoch chorvátskych generálov obvinení z vojnových zločinov proti Srbom.

V piatok to povedal srbský vicepremiér Rasim Ljajič. „S oslobodzujúcim rozsudkom tribunál prišiel o všetku svoju dôveryhodnosť,“ citovala Ljajiča tlačová agentúra Beta. „To, čo sa dnes stalo, je dôkazom selektívnej spravodlivosti, ktorá je horšia než akákoľvek spravodlivosť,“ povedal vicepremiér, ktorý má na starosti spoluprácu Srbska s haagskym tribunálom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok